PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Food Show 2018 wystartowało

Autor: farmer.pl

Dodano: 12-03-2018 11:38

Tagi:

Rozpoczęło się Food Show 2018 – 2. wydanie święta polskiej kuchni, branży spożywczej i gastronomii. W sobotę 11 marca br. imprezę zainaugurował dzień otwarty. Publiczność mogła wziąć udział w warsztatach, dyskusjach, pokazach gotowania na żywo i degustacjach, spotykając mistrzów kuchni i blogerów kulinarnych, m.in.: Marcina Czubaka, Darię Ładochę, Grzegorza Łapanowskiego, Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza.



Dyskusje dnia otwartego zainaugurowała debata poruszająca problem marnowania żywności, wstępem do której była premiera filmu „Marcin Czubak na tropie zmarnowanego jedzenia”.
– Dopóki wszyscy będą chcieli jeść tylko polędwicę, problem marnowania jedzenia nie zniknie. Mogłyby go rozwiązać dużo wyższe ceny żywności – mówił Marcin Czubak. – Jeżeli potrafimy stwierdzić, czy pomidor jest dobry, czy nie, jesteśmy też w stanie realnie ocenić, że z przeterminowanym o tydzień czy dwa suchym makaronem nie dzieje się nic złego – dodawał.
– Regulacje ustawowe dotyczące przekazywania żywności przez sklepy organizacjom pozarządowym są oczywiście bardzo pożądane. Pytanie tylko, czy po stronie tych instytucji będzie wydolność organizacyjna, żeby odbierać wszystko, co sklepy mają do przekazania.
W Czechach np. jest z tym ogromny problem – podkreślał z kolei Jan Szczęśniewski, prezes zarządu Śląskiego Banku Żywności z siedzibą w Chorzowie i członek zarządu Federacji Polskich banków Żywności w Warszawie. Virginie Little, założycielka Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste, przytaczała przykłady dobrych praktyk, tzw. „dziesięć przykazań o tym, jak nie marnować żywności”, wśród nich m.in.: mniejsze zakupy, mniejsze porcje, unikanie chodzenia głodnym na zakupy, czy właściwe przechowywanie żywności.

Swoimi doświadczeniami z uruchomieniem Jadłodzielni w Kochłowicach podzielił się
z uczestnikami debaty inicjator tego projektu, Rafał Wypior.
– Do uruchomienia Jadłodzielni przygotowywaliśmy się przez trzy miesiące. To projekt, który jest realną pomocą nie tylko w kontekście dużego mrozu albo dużego bezrobocia. To również działanie, które bardzo rozruszało społeczność Rudy Śląskiej. Ludzie chcą się dzielić, pytają, kiedy po drugiej stronie miasta powstanie taka inicjatywa – opowiadał.

Podczas pierwszego dnia Food Show odwiedzający mieli okazję uczestniczyć w dyskusjach
z udziałem krytyków i blogerów kulinarnych, dotyczących m.in. kuchni tradycyjnej
i nowoczesnej, blasków i cieni śląskiej gastronomii, bogactwa diety roślinnej, sposobów na wyposażanie spiżarni w produkty lokalne, czy roli mediów społecznościowych w budowaniu rozpoznawalnej marki.
Pod okiem specjalistów z Hungry Friends można było wziąć udział w warsztatach fotografii kulinarnej.

Przez cały dzień otwarty czynne było Centrum Kulinarne, w którym odbywały się pokazy gotowania na żywo z udziałem m.in.: Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza, autorów bloga Gotowanie z Pasją i książek „Kipi Kasza”, „Retrowarzywa” oraz „Burger Dream”, a także Dariusza Miszczyka i Grzegorza Kubarka, właścicieli Street Slow Food, pierwszego w Krakowie food trucka nawiązującego do amerykańskiej tradycji mobilnych kuchni. Szefowie wspólnie przygotowywali burgery w rytmie slow.
Pokaz sztuki kulinarnej dali również: Daria Ładocha, miłośniczka zdrowego odżywiania, blogerka, trener kulinarny, ekspert z dziedziny żywienia dzieci i zdrowej kuchni dla dorosłych oraz Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz kulinarny, właściciel Food Lab Studio, juror
i prowadzący polskiej edycji Top Chef. Ponadto, podczas Food Show gotowali Jolanta Kleser, uczestniczka polskiej edycji Master Chefa, właścicielka katowickiej Pracowni Smaku
oraz przedstawiciele kampanii RoślinnieJemy i Polskiej Ekologii.

Na najmłodszych uczestników Dnia Otwartego czekała specjalnie przygotowana Strefa Dziecka, w której odbywały się warsztaty Pracowni Smaku Jolanty Kleser oraz Szkoły na Widelcu Grzegorza Łapanowskiego.

Goście Międzynarodowego Centrum Kongresowego mogli również wziąć udział w spotkaniach autorskich i zaopatrzyć się w kulinarne pozycje książkowe.

Zwieńczeniem pierwszego dnia Food Show był Mega Wieczór Kulinarny, podczas którego wielbiciele dobrego jedzenia, pasjonaci sztuki kulinarnej oraz wszyscy zainteresowani kulinariami spędzili czas w gronie znanych kucharzy, którzy na tę okazję przygotowali swoje popisowe dania. Gości podejmowali m.in: Marcin Czubak i Jacek Zagórny z restauracji Dzień
i Noc (Projekt Chefs on Tour), Dominik Duraj z restauracji Villa Gardena, Katarzyna Rogowska z restauracji Cadenza, Patryk Krysta, Jarosław Śliwka, Mariusz Łęszczak, Sławomir Ogierman z Gastronomii Śląsk, Adrian Feliks, właściciel SPOON Adrian Feliks oraz Paweł Kras z Masters Catering. Wydarzenie odbyło się w formule live cooking i kolacji degustacyjnej, a poprowadziła je Daria Ładocha.

– Dzień otwarty 2. edycji Food Show, z całą feerią smaków i konceptów kuchni nowoczesnej
i tradycyjnej, był okazją do pokazania wielkiego potencjału, jaki tkwi w polskiej branży kulinarnej. Duża liczba odwiedzających jest to dla nas potwierdzeniem, że rynek kulinarny pozostaje
w centrum zainteresowań polskich konsumentów i że są oni coraz bardziej świadomi
i poszukujący nowinek czy inspiracji. Cieszymy się, że zdecydowali się spędzić rodzinną niedzielę na wielkim ucztowaniu z nami – podsumowuje Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu „Rynek Spożywczy“ i serwisu portalspozywczy.pl, należących do Grupy PTWP, organizatora wydarzenia.

Następne dwa dni tegorocznej edycji Food Show (12 i 13 marca br.) dedykowane są wszystkim tym, którzy kulinariami i branżą spożywczą zajmują się profesjonalnie. Poniedziałkowe spotkanie zawodowców zainauguruje sesja pt. „Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki”. Uczestnicy panelu porozmawiają m.in. o żywieniowych hedonistach, kulinarnych psychozach, nowych trendach żywieniowych i o tym, czy jedzenie może być sztuką, a żywność
– spełniać marzenia.

Podczas dwóch dni branżowych debat na widelcu znajdą się tematy takie jak m.in.: superfoods; future foods; powrót do kuchni tradycyjnej, naturalnej, lokalnej i prostej; lokale bez adresu; food trucki, targi śniadaniowe i nocne markety; małe kulinarne ojczyzny; wyzwania gastronomicznego rynku pracy oraz digitalizacja i cyfryzacja rynku FMGC i HoReCa. Debatom towarzyszyć będą Short Stories – przeglądy ciekawych konceptów gastronomicznych i projektów kulinarnych.

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień branżowy Food Show, 12 marca br. wręczone zostaną nagrody Food Show Star, w trzech kategoriach: najlepszy dostawca produktów spożywczych dla sektora HoReCa, najlepszy dostawca sprzętu i technologii dla sektora HoReCa oraz najlepszy produkt spożywczy dla sektora HoReCa.

W ramach Food Show odbywa się również 5. edycja organizowanej przez Weindich GASTROSILESII – imprezy dla wystawców sprzętu i wyposażenia sektora HoReCa.
W Międzynarodowym Centrum Kongresowym prezentowana jest kompleksowa oferta wyposażenia hoteli, restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni, sklepów i innych punktów gastronomicznych oraz Convenience Food.
Wydarzenie wzbogacą pokazy gotowania, warsztaty kulinarne, spotkania z mistrzami kuchni
i blogerami kulinarnymi, m.in.: Tomkiem Woźniakiem, trendsetterem kulinarnym i Adrianem Feliksem.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.52.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!