PRZEGLĄD PRASY: Daje to Hiszpanii czwartą pozycję w gronie producentów zboża we Wspólnocie za Francją, Niemcami i Polską.

Najważniejszą uprawą jest jęczmień. Pod tegoroczne zbiory obsiano nim ok. 3,25 mln ha, co daje ok. 32 proc. udział w całym unijnym areale jęczmienia. Szczególne znaczenie mają tradycyjnie odmiany jare, o czym świadczy powierzchnia zasiewów: 2,5 mln ha.  Szacuje się, że hiszpańscy rolnicy zwieźli w tym roku ok. 11,5 mln ton jęczmienia, co w stosunku do 2006 r. oznaczałoby wzrost produkcji o 42 proc.

Jęczmienia browarnego w tym roku hiszpańscy rolnicy wyprodukowali ok. 8 mln ton, co w porównaniu z 2006 r. oznacza wzrost o prawie 30 proc.

Drugim co do ważności zbożem w Hiszpanii z areałem zasiewów ok. 2 mln ha - jest pszenica. Pod zbiory w 2002 r. przeznaczono nawet 2,5 mln ha. Jednak w ostatnich latach z powodu słabych cen tego ziarna i częstych strat w plonowaniu rolnicy znacznie ograniczyli powierzchnię uprawy.

Podczas gdy areał przeznaczony pod pszenicę miękką pozostał na podobnym poziomie jak przed rokiem i wyniósł 1,4 mln ha, duża redukcja obszaru zasiewów nastąpiła w segmencie pszenicy durum: o prawie jedną trzecią do 500 tys. ha. W 2007 r. hiszpańscy rolnicy po dwóch rozczarowujących latach znów uzyskali dobre plony. Ogółem zwieziono ok. 6,69 mln ton pszenicy (rok wcześniej 5,33 mln ton), w tym 5,33 mln ton pszenicy miękkiej (rok wcześniej 4,0 mln ton) oraz 1,36 mln ton durum (1,33 mln ton).

Hiszpania jest importerem netto także w segmencie zboża chlebowego. W zależności od wielkości zbiorów w kraju import pszenicy waha się między 4 mln i 8 mln ton. Najważniejsi dostawcy to Francja i Wlk. Brytania. Główni odbiorcy pszenicy w kraju to młynarstwo oraz sektor paszowy.

Od kilku lat ważnym rynkiem zbytu dla producentów zboża jest też segment bio-etanolu. Do 2005 r. Hiszpania była nawet liderem w Unii pod względem dostaw tego paliwa, jednak w ub. roku została - pod względem potencjału produkcyjnego - prześcignięta przez Niemcy.

Źródło: Agroserwis