Wyjaśnił, że chodzi o takie przedsiębiorstwa, jak Krajowa Spółka Cukrowa, firmy które zajmują się przechowywaniem zapasów rolnych, chłodnie czy zakłady przetwórstwa spożywczego.

- Jest tych podmiotów około 80. Myślę, że gdyby większość udało się zjednoczyć w (...) nowym koncernie, to moglibyśmy tchnąć nadzieję, że będziemy mogli konkurować z dużymi, międzynarodowymi firmami - powiedział.

- To, co proponujemy dzisiaj, to jest konsolidowanie branży rolno-spożywczej po to, aby dać jej siłę, aby (firmy rolno-spożywcze - PAP) przekroczyły pewną granicę, której dzisiaj nie są w stanie przekroczyć, bo są zbyt małymi podmiotami. Nie mają pewnej mocy sprawczej, aby konkurować z dużymi, zachodnimi koncernami, czy europejskimi. Stworzenie dużego koncernu spowoduje, że już na samych wspólnych zakupach zaoszczędzimy kilkaset milionów złotych w skali roku - powiedział szef MSP.

Jak dodał, w wielu podmiotach dzięki konsolidacji ograniczone zostaną wydatki na biurokrację.

- Być może zrzeszymy dzięki temu kilkadziesiąt podmiotów, które dzisiaj, działając samodzielnie, są skazane na porażkę - zaznaczył.