PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

MRiRW: apel o inwestowanie w małe przetwórnie

MRiRW: apel o inwestowanie w małe przetwórnie fot. Fotolia

- Apeluję do rolników o inwestowanie w małe przetwórnie. To pewna szansa na dodatkowe dochody, bo konsumenci kochają wiejską żywność - powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas konferencji prasowej w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Takie inwestycje mogą liczyć na dofinansowanie z programu LEADER w wysokości 100 tyś. zł, a z programu "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój" maksymalna kwota pomocy to 300 tys. zł



- Deflacja w maju to dobra informacja dla konsumentów, którzy będą płacić mniej za żywność. Mniej zadowoleni są rolnicy, którzy otrzymają mniej za swoją pracę. Aby bronić ich dochodów proponujemy inwestycje w działalność marginalną, ograniczoną oraz lokalną, czyli tzw. MOL-e. To małe przetwórnie żywności, które mogą korzystać z surowców wyprodukowanych w gospodarstwie rolnika - tłumaczył Marek Sawicki.

Spotkanie z dziennikarzami odbyło się w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa. To, funkcjonujący od 2010 r. w ramach Centrum Doradztwa Rolniczego, ośrodek szkoleniowy, gdzie każdy rolnik może poznać teoretyczne oraz praktyczne tajniki przetwórstwa, na poziomie gospodarstwa. Do tej pory z takich szkoleń skorzystało 7,5 tys. rolników.

Zdecydowana większość polskich rolników sprzedaje produkty ze swoich gospodarstw w postaci surowców (zboża, żywiec, owoce), w efekcie czego otrzymuje za nie cenę dużo niższą w porównaniu z tą, jaką można otrzymać przy sprzedaży produktów przetworzonych. Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa pozwala na zwiększenie dochodów, bo rolnik może zatrzymać marżę, którą do tej pory zabierał mu przetwórca, a potem hurtownik. To po pierwsze. Po drugie - klienci coraz częściej szukają czegoś innego niż masowa produkcja pochodząca z wielkich zakładów przemysłowych. Coraz popularniejsza jest żywności produkowana metodami tradycyjnymi, która wyróżnia się nie agresywnym marketingiem, ale wybitnymi walorami smakowymi i zdrowotnymi.

Tu pojawia się ogromna szansa dla rolników. Warunek jest jeden - trzeba sprostać wymaganiom konsumentów i postawić na jakość i bezpieczeństwo żywności. Działalność marginalna, ograniczona i lokalna gwarantuje taki sukces i jest uzupełnieniem tzw. sprzedaży bezpośredniej, która wchodzi w życie 1 stycznia 2016 r. W Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa w Radomiu na własne oczy można zobaczyć np. małą wędzarnię. Jej koszt to wydatek rzędu 30 tys. zł, wydajność 200 kg produktów dziennie. Wędzarnia spełnia wszystkie rygorystyczne unijne normy dotyczące zawartości substancji rakotwórczych w produktach mięsnych.

- Dotychczas na prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej zdecydowało się 2103 podmiotów. Liczymy, że po uruchomieniu programów dofinansowujących takie inwestycje, ich liczba znacznie wzrośnie - powiedział Marek Sawicki.

Minister rolnictwa poinformował także o wciąż trwającej ofensywie dyplomatycznej, której celem jest otwieranie nowych rynków zbytu dla polskiej żywności. W ostatnim czasie Inspekcji Weterynaryjnej udało się wynegocjować m.in. otwarcie indyjskiego rynku dla polskiego mleka oraz uzyskać możliwość eksportu wieprzowiny do Egiptu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)

  • smoku 2015-07-29 21:18:39
    nie to z tych programów nic nie wynika poza biciem propagandowej piany i wrabianiem chłopów w kolejne łunijne barachło ale OK żeby nie było że jestem malkontentem a nie realistą, to się grzecznie "zaputowywuję" i konkretnie za te 100 tys zł co można zrobić od zera - tysiące chłopów i wcale nie żartuję przecież od lat czeka na takie przemyślane propozycje i nic.
  • kae 2015-07-29 21:03:39
    o czym wy w ogóle mówicie w tych komentarzach, ludzie?! To bełkot, nic z tego nie wynika.
  • el 2015-06-19 09:51:14
    Polska rzeczywistość - można ubić i przerobić świniaka , którego klient "przywiezie", ale jednocześnie nie można w tym samym miejscu ubić i przerobić tego co sam wyhoduje a potem sprzedać. takie przepisy....
  • smoku 2015-06-18 11:27:45
    Najlepsze jest to zdanie "Wędzarnia spełnia wszystkie rygorystyczne unijne normy dotyczące zawartości substancji rakotwórczych w produktach mięsnych" a równocześnie ta sama łunia dopuszcza stosowanie w przetwórstwie żywności coraz większych ilości rakotwórczej chemi typu konserwanty, polepszacze, zagęstniki, sztuczne barwniki, stabilizatory, emulgatory środki przeciwzbrylające oraz polepszacze smaku ba nawet sól drogowa jest zdatna do jedzenia.
  • imen 2015-06-18 10:25:09
    Kiedyś to na wsi była taka opłacalność że ziemia za bezcen była a teraz tak źle a ziemia droga
  • Refleksyjny Gość 2015-06-18 09:57:07
    Kiedyś na wsi była boróżnorodność i zazielenienie. W każdym gospodarstwie rosło kilka gatunków roślin (okopowe, zboża, motylkowe, warzywa). Hodowano 2-3 gatunki zwierząt. Uprawiano poplony. I wszystko bez dopłat! 12 lat temu nie było VAT na maszyny, pamięta ktoś o tym??
    Lokalnie działały przy GS masarnie, piekarnie. Były OSM, lokalne przetwórnie warzyw i owoców. Gdy pojechało się w inną część Polski można było spróbować innej żywności, lokalnej. Dziś wszystko rozwalone, wożą tylko w te i we wte po kraju i niszczą drogi i emitują spaliny. Serek ziarnisty z Podlasia na Dolny Śląsk a w tym czasie inny serek ziarnisty z Dolnego Śląska na Podlasie. Kiełbasę ze Szczecina do Krakowa a kaszankę z Krakowa do Szczecina. W efekcie koszty logistyki i całej jej obsługi dorównują kosztom surowca, konsument za wszystko płaci a dostawca surowca, czyli rolnik balansuje na granicy opłacalności. A mówił klasyk "bierzcie swoje sprawy w swoje ręce". Niektórzy wzięli... i to prawie za darmo.
  • Adaś 2015-06-18 09:37:12
    Zniszczyliście, o choćby małe ubojnie i masarnie a teraz pieprzycie o szansie. Co za pacany nami rządzą.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.112.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!