PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Na Podkarpaciu orły przednie rozpoczęły wysiadywanie jaj

Na Podkarpaciu orły przednie rozpoczęły wysiadywanie jaj Orły przednie zazwyczaj odchowują tylko jedno pisklę, gdyż jeśli wyklują się dwa, to silniejsze z nich eliminuje słabszego osobnika. Fot. pixabay

Autor: PAP

Dodano: 05-04-2016 09:36

Tagi:

W Karpatach orły przednie, należące do najrzadziej występujących w Polsce gatunków ptaków, rozpoczęły wysiadywanie jaj. Do lęgów przystąpiło ok. 75 procent par.



- W tym roku lęgi rozpoczęły się z niewielkim opóźnieniem niż zazwyczaj, bo dopiero z końcem marca. Zima wprawdzie była łagodna, ale nocne przymrozki oraz opady deszczu, a w górach śniegu, powstrzymywały je przed wcześniejszym zniesieniem jaj - powiedział ornitolog z Komitetu Ochrony Orłów dr Marian Stój.

W jego ocenie, tegoroczne lęgi zapowiadają się lepiej, niż rok temu, gdyż blisko trzy czwarte par na przełomie marca i kwietnia przystąpiło do rozrodu i obecnie pilnie wysiadują jaja. Przed rokiem do lęgów przystąpiła połowa polskich orłów przednich.

Zdaniem przyrodnika, jeśli dodatkowo nie pojawią się niespodzianki pogodowe, np. długotrwałe ulewy, czy gwałtowne burze, to większość par, która przystąpiła do lęgów szczęśliwie doczeka się potomstwa.

Prawie 70 proc. samic orłów składa dwa jaja, pozostałe 30 proc. po jednym; wysiadywania trwa ok. 40 dni.

Orły przednie zazwyczaj odchowują tylko jedno pisklę, gdyż jeśli wyklują się dwa, to silniejsze z nich eliminuje słabszego osobnika. Agresja pojawia się do tygodnia od wylęgu i nosi nazwę kainizmu. Rodzice nie ingerują w rywalizację potomstwa.

Orzeł przedni jest dużym ptakiem szponiastym; bardzo rzadko występuje w naszym kraju.

W Polsce żyje ich ok. 35 par, najwięcej - ok. 30 par - w Karpatach, a przede wszystkim w Górach Sanocko-Turczańskich, Bieszczadach i Beskidzie Niskim. Poza Karpatami można je spotkać, choć zdecydowanie rzadziej, na Wybrzeżu Bałtyckim np. w Słowińskim Parku Narodowym oraz na Mazurach.

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł - dwa metry.

Drapieżnik żywi się głównie ssakami i ptakami. Poluje m.in. na zające, młode sarny i lisy, kuny, łasice, gronostaje, gryzonie, sowy, kruki, myszołowy. Czasami może też upolować kota lub kurę domową. Nie gardzi również padliną. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Jego gniazda znajdują się w miejscach trudno dostępnych, w koronach wysokich drzew lub na półkach skalnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.103.13
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!