Krajowych warzyw nie brakuje, jednak w porównaniu z cenami sprzed roku widać tendencję wzrostową - informuje rzecznik rynku Małgorzata Skoczewska.

Najmniej zdrożała papryka i kapusta. Za paprykę trzeba zapłacić 1,50 - 3 zł za kilogram, kapusta kosztuje ok. 1 zł za kg.

Ziemniaki w ofercie hurtowej sprzedawane są za ok. 1 zł za kg. Tanie, choć droższe w porównaniu z ubiegłym rokiem, są pomidory - ich cena to 1,33 zł do 2,60 zł za kg. Marchew kosztuje od 0,8 do 1,5 zł za kg. Jest ona prawie dwukrotnie droższa w stosunku do ceny z ubiegłego roku. Jest sezon na cukinie i kabaczki, ich ceny hurtowe kształtują się od 1 zł do 3,5 zł za kilogram.

Skoczewska zaznacza jednak, że w ubiegłym roku krajowe warzywa i owoce były tanie z powodu rosyjskiego embarga na produkty z Polski oraz kryzysu na Ukrainie, a tym samym niestabilnej sytuacji płatniczej u wschodniego sąsiada.

Wyjaśniła, że spore rozpiętości w cenach warzyw wynikają m.in. z różnicy w jakości oferowanych produktów. Tu, gdzie uprawy były nawadnianie, warzywa są wyższej jakości w porównaniu z uprawami z gruntu.

Nie ma też problemów z dostawami owoców.

W porównaniu z cenami sprzed roku nie podrożała borówka amerykańska, kosztuje ona w hurcie do 16 zł za kilogram. Ale jabłka i gruszki są około 30 proc. droższe. Odmiana Piros sprzedawana jest od 1,33 zł do 2,20 zł za kilogram, Antonówka - do 2,00 zł. Jabłka w tym roku mogą być drobniejsze, mimo to - jak prognozują sadownicy - będzie ich dużo.

Tańsze są natomiast krajowe morele, można je kupić za 2,5 do 5 zł za kilogram, co w porównaniu w analogicznym okresem ubiegłego roku pokazuje spadek cen o 30 proc.

Kończy się sprzedaż krajowych czereśni, które w sierpniu pochodzą już z przechowalni. Coraz mniej jest wiśni. Rosną natomiast dostawy letnich odmian jabłek, śliwek i gruszek.

Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy w Broniszach - to największe w Europie Środkowo-Wschodniej centrum hurtowej dystrybucji owoców, warzyw i kwiatów. Do połowy 2015 roku na teren spółki wjechało prawie 25 milionów samochodów. Na Rynku Hurtowym Bronisze stałą sprzedaż owoców, warzyw i kwiatów prowadzi prawie 400 przedsiębiorców. Ponad 20 tysięcy producentów rolnych dostarcza świeże produkty. Do sprzedaży na wolnym powietrzu przygotowanych jest 1300 stanowisk. Za pośrednictwem rynku hurtowego Bronisze sprzedawanych jest rocznie około 1,2 miliona ton owoców i warzyw (produkcji krajowej i z importu).