PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ogólnopolski dzień roślin białkowych

Przeprowadzone wstępne próby informują o wysokiej kulinarnej jakości mięsa pochodzącego od tuczników żywionych krajowymi źródłami białka roślinnego.



W naszym kraju przeważają drobne gospodarstwa, nastawione na gospodarkę tradycyjną utrzymującą przeważnie niewielkie stada zwierząt, m.in: kury nioski, gęsi, tuczniki. Zwierzęta w tych gospodarstwach żywione są w sposób ekstensywny z wykorzystaniem pasz gospodarskich.

– W takich drobnotowarowych gospodarstwach możliwe jest żywienie z użyciem koncentratów opartych wyłącznie o krajowe źródła białka. Indyki, kurczęta, prosięta, warchlaki i kaczki wymagają częściowego stosowania poekstrakcyjnej śruty sojowej, podobnie, jak świnie i drób utrzymywany w dużych nowoczesnych fermach – mówił prof. dr hab. Andrzej Rutkowski z Katedry Żywienia Zwierząt Gospodarskich i Gospodarki Paszowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu 28. czerwca br. podczas Ogólnopolskie dnia roślin białkowych w Stacji Hodowli Roślin w Wiatrowie.

W ramach wieloletniego programu „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach” naukowcy w swoich badaniach sprawdzają przydatność paszową roślin strączkowych.

– Odmiany łubinów, grochu, bobiku w obrębie gatunków mogą znacznie różnić się od siebie składem chemicznym, a szczególnie zawartością białka i substancji antyodżywczych. W obrębie odmian obserwowana jest też znaczna zmienność w składzie chemicznym w poszczególnych sezonach wegetacji, a zwłaszcza w zawartości białka, włókna, skrobi i substancji antyodżywczych. Zawartość związków mineralnych jest bardzo zmienna i niezależna od środowiska – mówiła dr hab. Małgorzata Kasprowicz – Potocka z Katedry Żywienia Zwierząt Gospodarskich i Gospodarki Paszowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Podkreśliła, że konieczne jest poprowadzenie hodowli w kierunku uzyskania odmian, które będą cechowały się wyższym i stabilniejszym udziałem białka w nasionach. W grochu, bobiku, łubinie należy dążyć do obniżenia udziału fitynianów. Ponadto w łubinie także do obniżenia udziału włókna i oligosacharydów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.25.122
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!