Polska już po raz trzeci jest gospodarzem Zjazdu EAAP - przypomniał minister Najewajk i podkreślił, że należy zwiększyć świadomość ludzi na temat wyzwań stojących przed światową produkcją zwierzęcą, a także innowacji jakie w tej branży mogą być wprowadzone.

Gośćmi otwarcia byli przedstawiciele najważniejszych instytucji i organizacji branżowych, reprezentanci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Wśród nich m.in. prorektor SGGW prof. dr hab. Bogdan Klepacki, prorektor SGGW Marek Szyndel, dziekan Wydziału Nauk o Zwierzętach Wanda Olech-Piasecka, radca w Ministerstwie Gospodarki Henryk Kobierowski, prezes Agencji Nieruchomości Rolnych Leszek Świętochowski, wiceprezes Agencji Rynku Rolnego Andrzej Łuszczewski, poseł Dariusz Bąk z Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także przedstawiciele branży – Leszek Hądzlik, prezes Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Paweł Dakowski wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Leszek Sobolewski dyrektor Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt, prof. Eugeniusz Herbut dyrektor Instytutu Zootechniki oraz prof. Jacek Skomiał dyrektor Instytutu Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN. 

W otwarciu uczestniczył również Waldemar Guba z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który scharakteryzował polskie rolnictwo i przedstawił mocne strony krajowego sektora rolno-spożywczego.

Główny organizator zjazdu prof. dr hab. Roman Niżnikowski wraz z przedstawicielami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zachęcali zagranicznych gości do zapoznania się z bogatymi osiągnięciami polskiej myśli zootechnicznej.

Organizatorem Zjazdu EAAP jest Polskie Towarzystwo Zootechniczne. W spotkaniu udział bierze ponad 1100 uczestników z 62 krajów świata. Wśród zaproszonych gości znajdują się m.in. prezydent EAAP Philippe Cheminau oraz najważniejsi eksperci świata zootechniki.

Program Zjazdu przewiduje liczne sesje tematyczne poświęcone między innymi zasadom nowoczesnej hodowli, strategiom żywieniowym, zapobieganiu chorób u zwierząt hodowlanych czy też genetyce. Panele i dyskusje będą dotyczyły chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt gospodarskich – bydła mięsnego i mlecznego, trzody chlewnej, drobiu, kóz, owiec i wielu innych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!