Restauracja "Bajka" wzięła udział w trzydniowym Święcie Ziemniaka (Festa della Patata), w trakcie którego od 23 do 25 września na jednym z pięter miejsca, uważanego za "świątynię" najlepszego jedzenia, lokale z kilku krajów, także Włoch, Hiszpanii, Grecji, Peru, Holandii, Brazylii i Japonii serwowały dania z ziemniaków.

Specjalnością hiszpańskiego stoiska była tortilla. Włosi serwowali kopytka, czyli gnocchi, a Japończycy - ziemniaki z homarami i krabami.

Polacy zaprezentowali nieznane Włochom pierogi ruskie, które od pierwszej chwili cieszyły się ogromną popularnością. Gotowano je sukcesywnie na miejscu i podawano gorące prosto z wody, co również bardzo podobało się gościom. Do stoiska polskiej restauracji ustawiała się kolejka.

- Podaliśmy ponad 3 tysiące pierogów - powiedziała współwłaścicielka "Bajki" Anna Siembida, która wyraziła radość i zarazem zaskoczenie, że jej mały, otwarty niedawno lokal został znaleziony przez organizatorów wielkiej imprezy i na nią zaproszony.

Tematyczne święta, organizowane w Eataly przyciągają zawsze tłumy miłośników kuchni. Tak było także i tym razem. Do galerii w dzielnicy Ostiense przez cały weekend przybyły tysiące ludzi. To miejsce odwiedzają również zagraniczni turyści, miłośnicy kuchni. W ostatnich latach stało się ono kolejną atrakcją turystyczną włoskiej stolicy.

O jego prestiżu świadczy to, że filie tej wielkiej firmy, specjalizującej się w sprzedaży włoskich produktów najwyższej jakości, znajdują się między innymi w Dubaju, Japonii, Korei Południowej i w USA.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!