W latach 90-tych fala zachorowań na chorobę Creutzfeldta-Jakoba wywodziła się z BSE, czyli gąbczastej encefalopatii bydła. Najwięcej przypadków obu tych chorób zanotowano wtedy w Wielkiej Brytanii.

W lutym 2016 r. zmarł Brytyjczyk, u którego stwierdzono wcześniej nieznany wariant choroby Creutzfeldta-Jakoba. Dotychczas zdiagnozowane przypadki choroby występowały wyłącznie u osób z pewną konfiguracją genetyczną. Nowy wariant może występować aż u 40 proc. populacji. Nie jest pewne, czy infekcja u zmarłego nastąpiła przez zjedzenie mięsa, transfuzję krwi, przeszczep lub skażone narzędzia chirurgiczne.

Choroba Creutzfeldta-Jakoba powodowana jest przez molekuły białka (priony), które trafiając do mózgu, powodują degeneracje tkanki mózgu. Chorobę może spowodować m.in. spożycie zainfekowanej wołowiny.

Centrum monitoringu choroby Creutzfeldta-Jakoba stwierdziło około 230 przypadków tej choroby. Po 2000 r. ich liczba zaczęła spadać.

Podobał się artykuł? Podziel się!