Mało kto wie, że Polska jest piątym co do wielkości eksporterem brokułów w Europie. Zapotrzebowanie na brokuły w Europie Zachodniej i w Rosji znacznie przewyższa apetyt naszych rodaków. Czy rosyjskie embargo dotknie więc polskich producentów tego warzywa?

Z danych Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa wynika, że eksport kalafiorów i brokułów w 2013 r. wyniósł 25,5 tys. o wartości ok. 9 mln euro, z czego do Rosji wysłano 4 tys. ton (o wartości ok. 1,43 mln euro). Ponadto, jak podaje Fundacja, znaczna ilość warzyw kapustnych w 2013 roku trafiła do państw unijnych. Z roku na rok traci na znaczeniu eksport do krajów Wspólnoty Niepodległych Państw, do których należy również Rosja. Istnieje więc szansa, że eksporterzy zielonego warzywa zdołają powetować część strat dzięki rosnącej konsumpcji brokułów w Europie Zachodniej.

Analitycy rynku nie są jednomyślni w uzasadnieniu wzrostu konsumpcji brokułów na Zachodzie, ale w bogatszych krajach Unii Europejskiej coraz więcej mówi się o badaniach naukowych potwierdzających prozdrowotne właściwości tzw. warzyw krzyżowych. Dietetycy z kolei ubolewają nad niską świadomością polskich konsumentów, którzy zbyt rzadko włączają brokuły do jadłospisów. Ich zdaniem Polacy nie do końca wiedzą, jak je prawidłowo przygotować i dlatego czasem narzekają na ich smak.

Wspólny wysiłek na rzecz śmielszego włączania brokułów do menu może pomóc rozwiązać nie tylko problem istotnej grupy hodowców warzyw, ale i producentów żywności czy firm pośredniczących w ich przetwarzaniu oraz zapewniających zaplecze logistyczne. Ponadto wzrost konsumpcji może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia Polaków.

Być może część problemów hodowców w Polsce uda się rozwiązać dzięki większej promocji spożycia brokułów. Tematy dot. brokułów zostały poruszone w trakcie „Broccoli Consumption Conference 2014", w podwarszawskim Serocku. Organizacja imprezy tej rangi w Polsce może, przy odpowiednim wsparciu ze strony organizacji publicznych, stać się również ważnym elementem wspierania obecności brokułów w diecie Polaków.

Konferencja, oprócz propagowania prozdrowotnych właściwości brokułów, służyła wymianie doświadczeń pomiędzy polskimi i zagranicznymi producentami brokułów, przedstawicielami przemysłu przetwórczego oraz firmami z sektora handlowego. Była to niebywała okazja do propagowania polskich produktów rolnych za granicą oraz wspierania międzynarodowej współpracy pomiędzy producentami żywności w Europie (także na rynkach wschodnich).

Źródło informacji prasowej: Multi communications. Międzynarodowa Konferencja Broccoli

Podobał się artykuł? Podziel się!