PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polskie smakołyki wśród najlepszych produktów we francuskim przewodniku

Polskie smakołyki wśród najlepszych produktów we francuskim przewodniku W przewodniku figurują dwa polskie adresy. Wytwórnia przetworów z jarzyn i owoców Krokus ("ich borówki i wiśnie to niebo w gębie" - powiedziała pani de Meurville) oraz Sądecki Bartnik, którego miód słonecznikowy jest szczególnie polecany; Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 26-09-2016 08:29

Tagi:

W Paryżu odbyła się promocja najnowszego wydania Guide des Gourmands (przewodnika smakoszy), polecającego najlepszych - wg wydawców, ale nie tylko - dostawców produktów spożywczych. Wśród nich dwie polskie perełki.



Guide des Gourmands uważany jest za jeden z najbardziej wiarygodnych, gdyż jego redaktorka Elisabeth de Meurville, znana we Francji dziennikarka gastronomiczna, szanowana jest za obiektywizm i niepodatność na wpływy marketingu.

Pani de de Meurville powiedziała, że jej dewizą jest zawołanie - "najważniejsze to spróbować". - Na przekór temu, co wpajali w nas rodzice, przy stole trzeba być wybrednym - dodała.

Jej ekipa przez cały rok jeździ po Francji, by odkryć i promować rzemieślników kontynuujących i rozwijających tradycję produktów regionalnych.

W przewodniku figurują dwa polskie adresy. Wytwórnia przetworów z jarzyn i owoców Krokus ("ich borówki i wiśnie to niebo w gębie" - powiedziała pani de Meurville) oraz Sądecki Bartnik, którego miód słonecznikowy jest szczególnie polecany.

"Najlepsi spośród najlepszych" wyróżniani są "złotymi kogutami". Jest wśród nich cukiernik wyrabiający ciasteczka i biszkopty bez żadnych sztucznych barwników i konserwantów, masarz przygotowujący suszoną szynkę z wieprzowiny pirenejskiej, producent foie gras, czyli wątroby z forsownie tuczonych gęsi i kaczek. Wszystko rozpływające się w ustach i pozostawiające niezapomniane wspomnienie pełni prawdziwego smaku. Odznaczenie przyznano również małżeństwu z Normandii za ich zadziwiające aromatem i finezją soki, syropy, wina i nalewki z dzikiego bzu.

Przedmowy do przewodnika piszą znani kucharze. W tym roku był to Stéphane Jégo, szef i właściciel baskijskiej restauracji w Paryżu. Przed nim pisywali giganci odznaczeni trzema gwiazdkami Michelina, tacy jak Ferran Adria, ogłoszony najlepszym kucharzem świata, czy Guy Savoy albo Alain Ducasse, który w swych trzech restauracjach, gwiazdek tych ma 9.

Wielu szefów przyznaje, że dostawców wyszukuje w Guide des Gourmands, a Alain Ducasse poleca ten przewodnik we Francuskim Kolegium Kulinarnym.

Przewodnik smakoszy wychodzi co roku od blisko 30 lat, ostatnio dostępny jest również w internecie. Poleca 2000 adresów we Francji i w innych krajach Europy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.254.212
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!