- Wymyślone przez nas rodzinne festyny to był pomysł, jak sprawić, by Polacy rzeczywiście obchodzili Święto Niepodległości, i to radośnie, publicznie, całymi rodzinami - powiedział marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.

Festyn zorganizowano na terenie Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się zasadami chowu gęsi, walorami smakowymi i zdrowotnymi gęsiny, tradycjami przyrządzania z niej potraw, a także wziąć udział w warsztatach przygotowywania smakowitych dań na różne sposoby według dawnych i współczesnych receptur.

Do podzielnia się swoją wiedzą i umiejętnościami zaproszeni zostali m.in.: historyk kultury kulinarnej prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, wicedyrektor Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia, specjalistka chowu gęsi Halina Bielińska, kucharze Grzegorz Russak, Kurt Scheller i Jean Bos.

Podczas festiwalu w "Gęsiej Karczmie" było można skosztować potraw z gęsiny, a na straganach kupić gotowe wyroby.

Partnerem samorządu w przygotowaniu Festiwalu Gęsiny była Krajowa Rada Drobiarstwa.

Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego akcje promujące gęsinę jako mięso smaczne i zdrowe prowadzi od czterech lat. Początkowo pod hasłem "Gęsina na świętego Marcina", a w tym roku pod nazwą "Kujawsko-Pomorska gęsina na świętego Marcina". Jest to nawiązanie do dawnego zwyczaju przyrządzania dań z gęsi na 11 listopada.

Region kujawsko-pomorski szczyci się hodowlą doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich. Gęś biała kołudzka to odmiana hodowana w renomowanym Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia, który dostarcza materiał hodowlany dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.

Patronat nad tegoroczną akcją objęła małżonka prezydenta Anna Komorowska. Samorząd województwa zaproszono do udziału w przygotowaniu obiadu z gęsiną w roli głównej, wydawanego przez prezydenta Bronisława Komorowskiego z okazji Święta Niepodległości dla korpusu dyplomatycznego i najważniejszych postaci polskiej polityki.

W okresie przed Świętem Niepodległości mieszkańcy regionu mogli m.in. wziąć w warsztatach kulinarnych, a także wygrać w konkursach organizowanych przez lokalne media łącznie dwa tysiące gęsich tuszek, które ufundował samorząd województwa.