Cukrownia Kluczewo swoją pierwszą kampanię buraczaną rozpoczęła w 1884 roku. W tym czasie przerobiła 25 tys. ton buraków, z których powstało 2678 ton cukru surowego.


- Cukrownia stale się rozwijała i możemy się poszczycić, że mimo 130 lat istnienia, jakość cukru z Kluczewa wciąż jest na najwyższym poziomie. Pozytywnie ocenili ją nawet najbardziej wymagający klienci, do których zaliczają się uznane polskie firmy i międzynarodowe koncerny z Niemiec, Danii czy Szwecji - podaje Krajowa Spółka Cukrowa.

W ostatnich latach w Cukrowni Kluczewo powstała stacja segregacji cukru umożliwiająca sprzedaż cukru o różnych granulacjach. Przeprowadzono modernizację stacji oczyszczania i filtracji soków jak również zbudowano stację wstępnego oczyszczania wody spławiakowej. Najciekawsze inwestycje ostatnich lat to również nowe wirówki do wirowania cukrzycy oraz budowa kotła wraz z instalacją do odpylania i odsiarczania spalin.

W ostatnich latach zakończono budowę pierwszego w Krajowej Spółce Cukrowej S.A. ekstratora wieżowego oraz przebudowę budynku technicznego w nowoczesny kompleks socjalny składający się z szatni, stołówki i estakady którą pracownicy przechodzą na swoje stanowiska pracy.

Aktualnie Oddział „Cukrownia Kluczewo" jest jedną z 7 fabryk należących do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. W trakcie kampanii w cukrowni codziennie przerabianych jest około 8,5 tys. ton surowca, z którego produkuje się ponad 1200 ton cukru na dobę.

Podobał się artykuł? Podziel się!