Biorąc jednak pod uwagę niestabilną sytuację światowej gospodarki, dla odniesienia sukcesu przez unijny sektor mięsny konieczna będzie dyscyplina w zakresie podaży. Według ekspertów, sektory produkcji wieprzowiny i drobiu skorzystają z nieznacznej poprawy warunków rynkowych, natomiast dla przemysłu produkcji wołowiny utrzyma się korzystna sytuacja obserwowana w roku ubiegłym. Czynnikami niepewności, stanowiącymi znaczne ryzyko dla opłacalności produkcji mięsa w UE pozostaną ceny pasz, sytuacja na rynkach eksportowych oraz kursy wymiany walut.

Pozytywnym elementem będzie nieznaczny trend spadkowy światowych cen zbóż i oleistych w stosunku do III kwartału 2011 r. Na poziomie produkcji przeciętne ceny będą musiały pozostać wysokie w celu zrekompensowania rekordowo wysokich cen pasz. Na poziomie przetwórstwa, w sektorze mięsa czerwonego zwiększy się nadwyżka zdolności produkcyjnych, a przetwórcy będą musieli konkurować o surowiec. Podobał się artykuł? Podziel się!