PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

2014 r. trudny rok dla sektora wieprzowiny

2014 r. trudny rok dla sektora wieprzowiny

Według analityków BGŻ, 2014 r. może być zaliczany jako jeden z trudniejszych dla sektora wieprzowiny. Spadek eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w 2014 r. o 14 proc. do poziomu 380 tys. t., oraz mniejsza o 24 proc. sprzedaż świń za granicę, były mocnym ciosem dla sektora.



Jak wynika z opublikowanych przez MRiRW danych w 2014 r. nastąpiły znaczne zmiany w kierunkach sprzedaży nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. Obecnie ok. 73 proc. eksportu kierowane jest na rynek UE, czyli 23 proc. punktów procentowych więcej w strukturze niż przed rokiem.
Zmiany te są pokłosiem pojawienia się ognisk ASF na terytorium Polski w styczniu 2014r., które spowodowały wprowadzenie ograniczeń w imporcie mięsa wieprzowego z Polski m.in. w Chinach, Korei, Japonii, Rosji. Zaprzestanie eksportu do tych krajów przyczyniło się do 53-proc. spadku wolumenu sprzedaży na rynkach pozaunijnych. Byłby on jeszcze głębszy, gdyby nie znaczny wzrost sprzedaży do USA i Hongkongu, do których sprzedaż w analizowanym okresie wzrosła prawie czterokrotnie (łącznie 45 tys. t. więcej niż przed rokiem).

Pojawienie się ASF w kraju, jak również utrudnienia w sprzedaży na wielu rynkach poza unijnych, spowodowało, że więcej surowca pozostało na rynku krajowym. Doprowadziło to do znacznych spadków cen żywca. Przed ASF ceny w Polsce były nieco wyższe niż w Niemczech. Niemniej na skutek trudnej sytuacji na rynku krajowym, sytuacja uległa odwróceniu. Ceny żywca w Polsce przez większość 2014 r. były nieco poniżej ceny niemieckiej. Zwiększyło to konkurencyjność polskiego surowca na rynku UE i przyczyniło się do zwiększonej sprzedaży. Potwierdzają to dane MRiRW za 2014 r., według których wywóz nieprzetworzonego mięsa wieprzowego zwiększył się w skali roku prawie o 24 proc. do poziomu 278 tys. t. Największe wzrosty odnotowano dla Niemiec (42 proc., o 12 tys. t), Włoch (20 proc., 8,7 tys. t) oraz Słowacji (20 proc., 6 tys. t) . W tym samym czasie import nieprzetworzonego mięsa wzrósł o 2 proc. do poziomu 618 tys. t.
Spadek eksportu i niewielki wzrost importu pogłębiły deficyt w handlu mięsem wieprzowym w Polsce. W skali roku wzrósł on o 77 tys. t do poziomu 238 tys. t.

Jak wynika z opublikowanych przez MRiRW danych w 2014 r. nastąpiły znaczne zmiany w kierunkach sprzedaży nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. Obecnie ok. 73 proc. eksportu kierowane jest na rynek UE, czyli 23 proc. punktów procentowych więcej w strukturze niż przed rokiem.
Zmiany te są pokłosiem pojawienia się ognisk ASF na terytorium Polski w styczniu 2014r., które spowodowały wprowadzenie ograniczeń w imporcie mięsa wieprzowego z Polski m.in. w Chinach, Korei, Japonii, Rosji. Zaprzestanie eksportu do tych krajów przyczyniło się do 53-proc. spadku wolumenu sprzedaży na rynkach pozaunijnych. Byłby on jeszcze głębszy, gdyby nie znaczny wzrost sprzedaży do USA i Hongkongu, do których sprzedaż w analizowanym okresie wzrosła prawie czterokrotnie (łącznie 45 tys. t. więcej niż przed rokiem).

Pojawienie się ASF w kraju, jak również utrudnienia w sprzedaży na wielu rynkach poza unijnych, spowodowało, że więcej surowca pozostało na rynku krajowym. Doprowadziło to do znacznych spadków cen żywca. Przed ASF ceny w Polsce były nieco wyższe niż w Niemczech. Niemniej na skutek trudnej sytuacji na rynku krajowym, sytuacja uległa odwróceniu. Ceny żywca w Polsce przez większość 2014 r. były nieco poniżej ceny niemieckiej. Zwiększyło to konkurencyjność polskiego surowca na rynku UE i przyczyniło się do zwiększonej sprzedaży. Potwierdzają to dane MRiRW za 2014 r., według których wywóz nieprzetworzonego mięsa wieprzowego zwiększył się w skali roku prawie o 24 proc. do poziomu 278 tys. t. Największe wzrosty odnotowano dla Niemiec (42 proc., o 12 tys. t), Włoch (20 proc., 8,7 tys. t) oraz Słowacji (20 proc., 6 tys. t) . W tym samym czasie import nieprzetworzonego mięsa wzrósł o 2 proc. do poziomu 618 tys. t.


Spadek eksportu i niewielki wzrost importu pogłębiły deficyt w handlu mięsem wieprzowym w Polsce. W skali roku wzrósł on o 77 tys. t do poziomu 238 tys. t.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.224.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!