PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

360 tys. zł na promocję białej kiełbasy parzonej z unijnym oznaczeniem

360 tys. zł na promocję białej kiełbasy parzonej z unijnym oznaczeniem Fot. Shutterstock

360 tys. zł wydała Krajowa Rada Izb Rolniczych na promocję białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej, która uzyskała w lipcu unijne oznaczenie geograficzne - poinformował we wtorek prezes KRIR Wiktor Szmulewicz.



Pieniądze pochodziły z funduszu promocji mięsa wieprzowego, który powstaje ze środków wpłacanych przy sprzedaży tuczników od producentów rolnych. Jak wyjaśnił Smuglewicz, KRIR pomagała w uzyskaniu unijnego certyfikatu jakości jak i zajęła się promocją tego wyrobu w formie m.in. degustacji robionej przy okazji różnych wydarzeń oraz akcji informującej o produkcie.

Akcja ta prowadzona była od maja-czerwca br. i właśnie się kończy - dodał prezes KRiR.

Starania o uzyskanie certyfikatu UE dla kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej rozpoczęły się z inicjatywy członków Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy w 2014 r. Procedura rejestracji trwała w UE od 2015 r.

Biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale ta parzona jest bardzo charakterystyczna dla Wielkopolski. Jest wyrabiana z niepeklowanego mięsa, szara na przekroju, bo nie zawiera konserwantów, z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku oraz majeranku. Kiełbasa ta wytwarzana jest w naturalnej osłonce, a po przekrojeniu nie wypuszcza prawie wody.

Jak zauważył Szmulewicz, wizualnie kiełbasa może się nie różnić od innych białych kiełbas, dlatego kupując wyrób trzeba kierować się unijnym oznaczeniem i jeżeli konsument spróbuje jej raz, to na pewno będzie kupował ją nadal, a to przekłada się na konkretne zyski dla producenta kiełbasy, ale także dla rolników, którzy dostarczają odpowiedniej jakości surowiec.

Dodał, że obecnie kiełbasę z unijnym certyfikatem mogą produkować dwa zakłady.

Prezes zwrócił uwagę, że ponadto biała kiełbasa parzona wielkopolska może być sprzedawana na rynkach zagranicznych jako oryginalny polski produkt, którego nie może podrobić inna firma.

Obecnie w Unii zarejestrowanych jest 39 polskich produktów regionalnych, m.in. są to sery, miody, kiełbasy, wyroby cukiernicze, owoce. Jako pierwsza unijną rejestrację uzyskała bryndza podhalańska. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.102.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!