Wyniki badania, które jest częścią prowadzonego przez CNK Projektu GENesis - poświęconego osiągnięciom biotechnologii, zaprezentowano w środę w siedzibie "Kopernika".

Sondaż TNS Pentor przeprowadzono w styczniu 2012 roku na próbie 1005 respondentów - reprezentatywnej dla ogółu Polaków powyżej 15. roku życia.

Jak pokazało badanie, blisko 66 proc. respondentów nie wiedziało, co oznacza skrót GMO. Odpowiedzi poprawnej - według której GMO to genetyczne modyfikowanie organizmów - udzieliło 3,3 proc. badanych. Ponad 48 proc. pytanych zadeklarowało, że nie zetknęło się z pojęciem organizmów modyfikowanych genetycznie. Blisko 52 proc. pytanych już miało z nim do czynienia. Spośród tej grupy swój poziom wiedzy o GMO jako "duży" określiło jednak jedynie 2 proc. pytanych.

Jak oceniła podczas środowego spotkania w CNK biochemik, prof. Magdalena Fikus, biorąc pod uwagę fakt, że świadomość istnienia GMO dotarła do Polski około 10 lat temu, wiedza Polaków o GMO jest duża. - Wiedza w Polsce na temat GMO rośnie w sposób znaczący. W ciągu ostatnich 10 lat mniej więcej 20 proc. wie więcej o GMO niż 10 lat temu. Natomiast akceptacja spada - podkreśliła specjalistka.

Jej zdaniem ludzie są bardzo ostrożni w stosunku do technik, które ich bezpośrednio dotykają: do nowości w medycynie i w żywności. Ta nieufność może wynikać m.in. z tego, że - jak zauważyła - "naukowcy nauczyli społeczeństwo, że raz mięso z krów jest zupełnie bezpieczne, a dwa lata później, że można się przez nie zarazić śmiertelną chorobą; raz margaryna jest lepsza - raz masło".

Respondenci TNS Pentor byli też proszeni o wybór - z podanej listy - organizmów, które ich zdaniem modyfikuje się genetycznie. Na liście znalazły się: soja, kukurydza, rzepak, bakterie i... krowa. Z modyfikowaniem genetycznym ankietowani najbardziej kojarzyli kukurydzę, w mniejszym stopniu soję i rzepak. Ponad 23 proc. badanych wskazało na krowę, co było odpowiedzią błędną. Z kolei 70 proc. ankietowanych nie wiedziało, że genetycznie modyfikuje się również bakterie, w celu produkcji insuliny.

Wśród zagrożeń wynikających ze stosowania GMO respondenci najczęściej wybierali z listy stwierdzenie, że wprowadzenie GMO do hodowli służy tylko i wyłącznie interesom firm produkujących te organizmy, oraz że żywność produkowana na bazie GMO niekorzystnie wpływa na zdrowie konsumentów.