Degustacja polskich jabłek łąckich odbyła się w Brukseli w budynkach Rady UE i Parlamentu Europejskiego.

Minister Marek Sawicki przywiózł do Brukseli 12 tys. jabłek, aby poczęstować przybyłych na posiedzenie Rady Ministrów UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa oraz europarlamentarzystów. Jabłka pochodzące z Kotliny Łąckiej zostały wpisane w 2010 roku przez Komisję Europejską do Rejestru Oznaczeń Geograficznych, a dzięki swoim niezwykłym walorom smakowym i jakościowym cieszą się tak dużym zaufaniem konsumentów. Cechuje je wyższa kwasowość oraz rumieniec większy od przeciętnego. Dzięki wysokiej kwasowości, można stwierdzić, iż jabłka łąckie mają tzw. górską zieloną nutkę, czyli są bardziej wyraziste w smaku, kwaśniejsze oraz bardziej aromatyczne.

Podobnie jak polskie truskawki w PE w Strasburgu, polskie jabłka łąckie podbiły serca przybyłych do Rady i Parlamentu Europejskiego delegatów w Brukseli. Zdobyły także uznanie Przewodniczącego PE Jerzego Buzka oraz Komisarza UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Daciana Ciolosa.

Podobał się artykuł? Podziel się!