W tym roku obchodzone jest dziesięciolecie programu Alltech Young Scientist, w którym tylko na edycję 2014-2015 zarejestrowało się ponad 8 800 studentów.

- W ciągu ostatnich 10 lat mieliśmy do czynienia ze studentami z całego świata zgłębiającymi tematy takie jak: wykrycie salmonelli w mięsie i drobiu czy białko pszenicy wzbogacone w CO2 - mówi dr Pearse Lyons, prezes i założyciel firmy Alltech. - Te błyskotliwe umysły rewolucjonizują podejście naszej branży do wyzwań i Alltech jest dumny z możliwości promowania tych młodych liderów w ich pracy naukowej.

Zwycięzcy etapów regionalnych otrzymają nagrody pieniężne, a ośmiu finalistów będzie zaproszonych do konkurencji finałowej podczas dorocznej międzynarodowej konferencji innowacji w maju 2016 r. w Lexington, Kentucky, USA. Główna nagroda dla studentów studiów drugiego stopnia to 10 000 $, a dla studentów studiów pierwszego stopnia 5 000 $.

Studenci mogą składać swoje prace naukowe w dziedzinach takich jak: nauka o zwierzętach, uprawa roślin, nauka o żywności, nauki o środowisku, ekonomika produkcji żywności i akwakultura. Prace zostaną ocenione przez panel profesjonalistów z branży agrobiznesu. Rejestracja i składanie prac są możliwe online do 31 grudnia 2015 r.

Oprócz rejestracji bezpośredniej studentów, obecnie program umożliwia organizacjom naukowym i wydziałom uniwersytetów stać się partnerami stowarzyszonymi Alltech Young Scientist. Zwycięzca lokalnego etapu konkursu partnera stowarzyszonego, natychmiast przechodzi do regionalnego etapu konkursu Alltech Young Scientist i otrzymuje szereg korzyści akademickich i zawodowych.

W celu uzyskania dalszych informacji oraz rejestracji do programu Alltech Young Scientist zapraszamy na stronę: AlltechYoungScientist.com.

Podobał się artykuł? Podziel się!