PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Banki żywności apelują o dzielenie się warzywami i owocami

Banki żywności apelują o dzielenie się warzywami i owocami

Autor: PAP

Dodano: 15-10-2014 09:43

W polskim rolnictwie marnuje się od 10 do 20 proc. warzyw i owoców; są one też wśród najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów - alarmowali we wtorek w Warszawie przedstawiciele banków żywności. Apelowali, by zamiast marnować jedzenie, dzielić się nim z innymi.



Jak mówił na konferencji prasowej w Warszawie prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski, w światowym rolnictwie marnuje się blisko 33 proc. upraw, w polskim - 10-20 proc. warzyw i owoców.

Według Borowskiego, owoce i warzywa są też wśród czterech najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów. "Tak nie musi być, te produkty mogą być przekazywane potrzebującym" - przekonywał.

Podkreślał, że w Polsce jest ponad 30 banków żywności, mieszczących się w największych polskich miastach. Pozwalają one na zagospodarowanie żywności na cele charytatywne. Warzywa i owoce są wtedy odbierane przez wolontariuszy od rolników i przekazywane - za pośrednictwem banków - potrzebującym.

Borowski zaznaczył, że od sierpnia jest w Polsce nadzwyczajna sytuacja w polskim rolnictwie, związana z wprowadzeniem przez Rosję embarga na część polskich warzyw i owoców.

"Na początku byliśmy przerażeni, bo ze zgłoszeń w pierwszych dwóch tygodniach wyglądało na to, że tych produktów do przekazania bankom będzie ok. 100 tys. ton (..). Okazało się, że jednak jest ich mniej" - mówił Borowski.

Jak poinformował, w ciągu dwóch miesięcy banki żywności przyjęły i rozdysponowały 6 tys. ton owoców i warzyw. Była to marchew, papryka, kapusta, pomidory, śliwki i jabłka. "Jabłka stanowią tu podstawę, bo na dziś jest to 50 proc. produktów, które przyjęliśmy" - dodał.

Do mądrego wykorzystywania żywności zachęcała też Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności. Mówiła, że należy stosować "politykę trzech p". "Planuj - tak, by jeść warzywa i owoce pięć razy dziennie; przetwarzaj produkty (..) i podziel się żywnością w swoim środowisku" - tłumaczyła.

O wykorzystywaniu żywności z banków mówiła z kolei Barbara Marczak z fundacji "Pomoc Potrzebującym". W ramach jej fundacji więźniowie przetwarzają warzywa i owoce, przygotowując posiłki i prowiant dla najuboższych mieszkańców warszawskiego Targówka, często dla osób starszych i niepełnosprawnych.

"Dzięki bankom mogą oni zjeść zdrowy posiłek. Bo jeżeli człowiek jest ubogi, to kupuje chleb, nie owoce i warzywa" - tłumaczyła. Zaznaczyła, że przy takiej pomocy ważne jest też to, by pamiętać o godności obdarowywanych i przeznaczać dla nich żywność dobrej jakości.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • z.. 2014-10-15 13:13:45
    ...fajnie jest apelować i....dzielić się cudzym.....
    ..dzielenie się nie leży w gestii ekonomicznej producenta...mentalnie raczej by się chciało podzielić..(trochę się rozdaje- z rozumem).....ale to nie tak....
    ...mało wyprodukować gratis....każdy chce gratis wykopane...robota po mojej stronie, ja już nie...
    ...ile podarowane ...tyle zapełniony rynek .........proste......
    ....wywalam 50%...zostawiam ...super !!! extra towar.... sprzedam po dobrej cenie 50% większej ...w marcu...kiedy wszyscy ...już podarują....
    ....ROLNIK też CZŁOWIEK.....
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.0.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!