Projekt zmian w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawie o swobodzie działalności gospodarczej złożyli w Sejmie senatorowie PO.


- Projekt dotyczy możliwości wprowadzania na rynek produktów spożywczych wytworzonych w małych gospodarstwach rolnych po spełnieniu minimalnych wymagań sanitarno-weterynaryjnych. Chodzi o zbudowanie systemu, który pozwoli na to, żeby produkty, które będą wytworzone i wstępnie obrobione, mogły być swobodnie sprzedawane na rynku - mówi Agencji Informacyjnej Newseria Kazimierz Plocke, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi.

Proponowane zmiany w prawie przewidują zwolnienie od opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych przychodów ze sprzedaży produktów wytworzonych na skalę nieprzemysłową we własnym gospodarstwie rolnym. Zwolnienie będzie obowiązywało do określonego limitu.

- Wartość produktów, które będą w ciągu roku będzie rejestrowane i do wysokości 7 tys. złotych w ciągu roku podatkowego nie będzie opodatkowana. Od 1 stycznia 2014 roku kwota wolna od podatku dla tych rolników, którzy prowadzą działalność gospodarczą będzie ustalona na poziomie 3091 zł. Inaczej mówiąc, kwota wolna od podatku przy sprzedaży tego typu produktów będzie na poziomie ponad 10 tys. złotych. Będzie to oznaczało, że w ciągu roku rolnicy swobodnie, bez podatku, będą mogli sprzedać produkty o takiej wartości - podkreśla wiceminister rolnictwa.

Nadwyżka ponad kwotę 7000 zł. będzie opodatkowana jako przychód z tzw. innych źródeł. Z uwagi na wprowadzenie limitu, zwolnienie będzie warunkowane prowadzeniem ewidencji sprzedaży, w której wykazywana będzie wielkość przychodu.

Senatorowie PO podkreślają w uzasadnieniu projektu, że dzięki tym zmianom producenci domowej żywności wyjdą z szarej strefy i odprowadzą podatki od kwot stanowiących nadwyżkę ponad limit 7000 zł. przychodu rocznie.

Kolejnym warunkiem będzie przetwarzanie osobiste lub przez domowników rolnika, a więc z wyłączeniem podwykonawców i pracowników, a także w sposób inny niż przemysłowy - czyli z wyłączeniem linii produkcyjnych i technologii charakterystycznych dla produkcji na dużą skalę. Produkcja ma być dokonywana z własnych surowców, aby wykluczyć podmioty skoncentrowane na przetwórstwie, a nie na produkcji roślinnej i zwierzęcej. Wszystko to ma zagwarantować, że ta działalność będzie miała bardzo ograniczony charakter i nie będzie miała wpływu na rynek handlu żywnością.