Sprzedają się tylko śladowe ilości towaru. Jeśli już coś jest poszukiwane, to na przykład karkówka. Kilogram krajowego mięsa bez kości kosztuje około 10 złotych. Importowane jest od 30 do 80 groszy droższe. Mimo to klienci wybierają karkówkę właśnie z Europy Zachodniej. Natomiast eksport właściwie nie istnieje.


MIĘSA DROBNE

zł/kg



klasa I 9,30 – 11,90

klasa II 50/50 2,00 – 3,80

klasa II 60/40 3,00 – 5,00

klasa III 6,00 – 8,50

klasa IV 1,20 – 2,80


Coraz większym problemem stają się niezagospodarowane, ogromne ilości mięs drobnych. Handlowcy liczą, że sezon grilowy pozwoli rozładować tą nadwyżkę – komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

Źródło: Agrobiznes