PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Bociany czarne wyruszyły na zimowanie

Bociany czarne wyruszyły na zimowanie Bociany czarne występują znacznie rzadziej niż bociany odmiany białej. W naszym kraju jest ich niespełna półtora tysiąca par, fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 13-09-2017 15:53

Tagi:

Gniazdujące na Podkarpaciu bociany czarne rozpoczęły odloty do miejsc zimowania w Afryce. Potrwają one do końca września. Do Polski bociany czarne wrócą jednak co najmniej tydzień wcześniej niż białe, które odleciały pod koniec sierpnia.



- Ten rok był dla nich (bocianów czarnych - PAP) niezbyt łaskawy. Odchowały znacznie mniej potomstwa niż przed rokiem - powiedział w środę PAP ornitolog dr Marian Stój.

Według niego, przyczyną słabszych lęgów były "zawirowania pogodowe; gwałtowne burze, obfite opady deszczu lub dłuższe susze".

- W konsekwencji jedynie część par odchowała swe potomstwo. Dodatkowo na ogół niski poziom wód w rzekach powodował spadek pogłowia ryb, a to nie pozwalało im na wykarmienie większej liczby piskląt. W gniazdach sukcesem lęgowym były najwyżej tylko dwa młode - podkreślił dr Stój.

Przypomniał, że trasa wędrówek bocianów czarnych do krajów zimowania wiedzie m.in. nad Podkarpaciem.

- Jesienną wędrówkę bociany czarne zaczynają ok. dwa tygodnie później od swoich białych kuzynów. Zimę spędzą w północno-wschodniej i wschodniej Afryce; rzadko przekraczają równik - zauważył przyrodnik.

Do Afryki lecą w stadach mniejszych niż bociany białe. W odróżnieniu od nich nie zawsze lecą nad lądem. Rzadziej też korzystają z lotu szybowcowego częściej wykorzystując siłę swych mięśni. - Zatem w drodze na zimowisko nie tłoczą się nad cieśninami, lecz mogą przekraczać Morze Śródziemne szerszym frontem - podkreślił ornitolog.

Do Polski wracają wcześniej niż bociany białe; już w połowie marca pierwsze z nich pojawią się przy swoich gniazdach.

Są też mniejsze od bocianów białych. Gniazda zakładają na drzewach w starych lasach bukowych, jodłowych lub mieszanych. Najczęściej czynią to w pobliżu rzek, potoków i stawów, bo głównym ich pokarmem są ryby. - Nie gardzą jednak także owadami, płazami, gadami i gryzoniami - dodał dr Stój.

Występują znacznie rzadziej niż bociany odmiany białej. W naszym kraju jest ich niespełna półtora tysiąca par. Długość ciała bociana czarnego wynosi 90-105 cm, rozpiętość skrzydeł 180-200 cm, a waga ok. trzech kg. Mają czarne upierzenie, tylko pierś oraz brzuch białe; dziób i nogi są czerwone.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.83.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!