Zapotrzebowanie na świeże warzywa jest dość duże, z dostawami nie nadążają producenci krajowych pomidorów, stąd wzrost ich ceny do poziomu 9-11 zł za kilogram, podczas gdy rok temu były one nawet o 3,5 zł tańsze. W tym roku cena krajowych pomidorów jest zatem od 20 - 40 proc. wyższa od ubiegłorocznej.

Krajowe ogórki, których podaż jest już duża, kosztują w ofercie hurtowej od 4,5 do 5 zł za kg. Za krajowe rzodkiewki trzeba zapłacić 1,50 - 2 zł za pęczek. Importowana rzodkiewka jest tańsza ok. 30-70 groszy za pęczek. Szczypiorek, natka pietruszki i koperek w cenie hurtowej kosztuje - od 70 groszy do 1 zł za pęczek; botwina - to wydatek rzędu 2 - 4 zł za pęczek.

Staniał już szpinak do 6-7 zł za kg. Nadal droga jest krajowa sałata masłowa, główka kosztuje 1,80 - 3,00 zł.

Chrzan w korzeniach, który zwykle używa się do przyrządzania wielkanocnych mięs, wędlin i żurku jest w cenie 5-6 zł za kilogram. Chrzan w słoikach (starty) można kupić za 3,5 - 4 zł za słoik (300 gram).

Na rynku w Broniszach jest szeroki wybór jaj - od fermowych do przepiórczych. Jaja z chowu ściółkowego kosztują około 55 groszy za sztukę, jaja ekologiczne 95 gr. szt., przepiórcze od 28 do 35 groszy za sztukę czyli tyle samo co w ubiegłym roku.

Dużym popytem cieszą się tulipany, które sprzedawane są w opakowaniach po 25 szt., cena hurtowa od 80 groszy do 1,20 zł za sztukę. Żonkile kosztują tyle samo. Azalie doniczkowe można nabyć za 14 - 20 zł za doniczkę, a pęczek dwumetrowych bazi kosztuje od 7 zł wzwyż. Bukszpan do dekoracji wielkanocnych koszyczków i stołów w jest cenie 5 zł za pojedynczą gałązkę, za owies na wielkanocny stół trzeba zapłacić - 1,90 - 3,00 zł za sztukę, a za rzeżuchę od 3,7 - 8 złotych.

Podobał się artykuł? Podziel się!