Cukier kosztuje już ponad 4 zł/kg w dużych miejskich supermarketach, inaczej jest w małych sklepikach. Tam ceny są jeszcze wyższe. Kilogram cukru można zakupić za 5 zł, a nawet, jak informują nas czytelnicy, 6 zł/kg. Z kolei chleb kosztuje już w niektórych miejscach ponad 5 zł. Czy handlowcy zawyżają ceny produktów, korzystając z medialnych doniesień, że żywność drożeje?

- Na ceny surowców rolniczych i przetworów bardzo silny wpływ ma także sytuacja na rynkach międzynarodowych. W roku 2010 ceny żywności wzrosły średnio w roku o 2,7 proc., a w ciągu 12 miesięcy (od stycznia do grudnia 2010 w porównaniu z grudniem 2009) o 3,9 proc. Na szczęście ceny surowców nie w pełni przenoszą się na ceny detaliczne żywności. Następuje przesunięcie w czasie zmian cen pod wpływem wielu czynników - mówi prof. Seremak-Bulge.