Odbyły się rozmowy z udziałem podsekretarza stanu Jana Krzysztofa Ardanowskiego, który wyraził nadzieję na ożywienie wzajemnie korzystnej współpracy, zwłaszcza w kontekście wzrostu gospodarczego z jakim mamy do czynienia zarówno w Chinach, jak i u nas.

W Polsce produkowana jest żywność, której brakuje w Chinach, m.in. zboże, cukier, mięso wieprzowe i wołowe. Natomiast do Polski mogłyby być eksportowane przede wszystkim owoce cytrusowe, owoce morza oraz herbata.

Prezes Chińskiej Akademii Nauk dr Zhai Huqu zadeklarował chęć dalszej współpracy zarówno na poziomie resortów rolnictwa, jak i instytucji naukowych. Uczestniczący w spotkaniu przedstawiciele tych instytucji zainteresowani byli wymianą pracowników naukowych i studentów oraz zacieśnieniem współpracy naukowej.

W trakcie pobytu w Polsce przewidziane są wizyty w Instytucie Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa, oraz w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach i w Instytucie Zootechniki w Balicach.

Źródło: MRiRW

Podobał się artykuł? Podziel się!