PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Co piąty produkt żywnościowy zawiera pozostałości pestycydów

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o przesłaniu do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podsumowania z monitoringu pozostałości pestycydów w żywności za 2010 r.



Urzędowej kontroli pod kątem pozostałości pestycydów poddano 40 różnych produktów żywnościowych, również przeznaczonych dla niemowląt, pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego (w tym owoce, warzywa, zboża). Część próbek pochodziła z hodowli bądź upraw ekologicznych.

Próbki żywności pochodzenia krajowego stanowił ok. 75 proc. Żywność z krajów Unii Europejskiej stanowiła ok. 14 proc. prób, natomiast z krajów trzecich - ok. 11 proc.

Próbki badano pod kątem obecności 185 pestycydów oraz ich produktów rozpadu i metabolitów.

Większość (78 proc.) próbek nie wykazywała obecności pozostałości pestycydów. W 21,2 proc. przypadków, pozostałości nie przekraczały najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydów (NDP). W 16 próbkach (0,8 proc.) stwierdzono pozostałości przekraczające NDP, jednak po uwzględnieniu niepewności pomiaru, liczbę zakwestionowanych próbek ograniczono do 9. W żywności dla niemowląt oraz w żywności przetworzonej nie wykryto przekroczeń NDP.

Najczęściej wykrywanymi związkami były ditiokarbaminian, karbendazym, chlorotalonil i tiabendazol.

Jak poinformował GIS, w stosunku do wszystkich próbek ze stwierdzonymi przekroczeniami NDP, podjęto odpowiednie działania administracyjne.

Według danych GIS z poprzednich lat, liczba próbek bez pozostałości pestycydów systematycznie spada. W latach 2007 - 2008 pozostałości tych substancji nie wykrywano w ponad 85 proc. przypadków. W 2009 r. tylko 80 proc. skontrolowanej żywności nie wykazywało pozostałości pestycydów, natomiast w roku 2010 - ich liczba zmniejszyła się o kolejne 2 proc.

Zwiększa się natomiast liczebność próbek, w których zawartość chemicznych środków ochrony roślin mieści się w określonych normach. W latach 2007 - 2008 było to średnio 12,5 proc., w roku 2009 zwiększyło się do 19 proc., natomiast w 2010 r. dopuszczalną zawartość pestycydów wykrywano częściej niż w co piątej próbce.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!