Czerwiec to pierwszy miesiąc br. w którym obniżyły się ceny żywności (o 2,0 proc., wobec wzrostu o 1,3 proc. w maju br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 14,4 proc.). Drugi z kolei miesiąc znacznie taniał cukier, za który w czerwcu br., płacono o 7,7 proc. mniej niż w poprzednim miesiącu.

W następstwie zmian cen skupu żywca, ceny mięsa obniżyły się przeciętnie o 0,6 proc., w tym drobiu – o 4,0 proc., mięsa wieprzowego – o 0,2 proc., przy wzroście cen mięsa wołowego – o 0,4 proc.

Utrzymał się obserwowany od kwietnia br. spadek cen jaj, za które należało zapłacić o 0,3 proc. mniej niż w maju br. W czerwcu br. odnotowano natomiast wzrost cen owoców (o 1,6 proc.). Nadal drożały artykuły w grupie „tłuszcze roślinne”, za które w czerwcu br. płacono przeciętnie o 1,1 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu.

Czerwiec to kolejny miesiąc br., w którym konsumenci więcej płacili za przetwory młynarskie (o 0,8 proc.), masło i ryż (po 0,6 proc.), a także wędliny i ryby (po 0,5 proc.). W czerwcu br. zanotowano wzrost cen napojów bezalkoholowych (o 0,6 proc.), w tym kawy – o 1,4 proc., soków – o 0,8 proc., herbaty – o 0,5 proc., a wód mineralnych lub źródlanych – o 0,1 proc. Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 1,5 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu. W niewielkim stopniu podrożały napoje alkoholowe (o 0,1 proc.).