Jest to trzeci rok realizacji tego programu, dzięki któremu uczniowie z klas I-III mogą na drugie śniadanie dostawać bezpłatnie owoce. Według zawartych dotychczas umów, w tym semestrze owoce będzie mogło jeść 858 tys. 992 dzieci, czyli prawie 70 proc. dzieci z grupy docelowej - poinformowała w czwartek Agencja Rynku Rolnego, która realizuje ten program.

W Polsce program staje się coraz bardziej popularny. W pierwszym roku jego realizacji uczestniczyło w nim ok. 300 tys. dzieci (ok. 28 proc. grupy docelowej); w ubiegłym roku skorzystało z niego ok. 70 proc. uczniów, czyli 800 tys. dzieci z klas I-III, uczących się w ponad 8,6 tys. szkół podstawowych.

Unia Europejska przyznała naszemu krajowi na ten rok szkolny czwarty co do wysokości budżet na ten cel. Polska na realizację programu "owoce i warzywa w szkole" może wydać 12,3 mln euro, z czego 75 proc. tej kwoty (9,2 mln euro) pokryje UE.

W I semestrze roku szkolnego 2011/2012 dzieci będą otrzymywały - przez okres 9 wybranych tygodni - owoce i warzywa 2 razy w tygodniu. W tym roku umowy z dostawcami zawarło ponad 9,2 tys. szkół. Do szkół dostarczane są jabłka, gruszki, truskawki, świeże warzywa - marchew, papryka, rzodkiewki, jak również soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne.

Ideą programu jest promocja zdrowej diety oraz pokazanie dzieciom, że warzywa, owoce, soki i zdrowe nawyki to inwestycja w przyszłość. Dlatego dzieci uczestniczą również w działaniach o charakterze edukacyjnym, związanych z informowaniem o zdrowym odżywianiu - zaznaczyła rzeczniczka ARR Iwona Ciechan.

Program jest najbardziej popularny w województwach: mazowieckim, śląskim, wielkopolskim oraz małopolskim.

Do 10 listopada 2011 r. ARR przyjmuje jeszcze zgłoszenia dostawców oraz szkół podstawowych chcących przystąpić po raz pierwszy w tym roku szkolnym do programu, od II semestru.

Podobał się artykuł? Podziel się!