PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dłuższy wypas owiec w Bieszczadach i Beskidzie Niskim

Dłuższy wypas owiec w Bieszczadach i Beskidzie Niskim

Autor: PAP

Dodano: 08-09-2014 09:46

Co najmniej do połowy października, czyli o dwa-trzy tygodnie dłużej niż zwykle, potrwa tegoroczny wypas owiec w Bieszczadach i Beskidzie Niskim. W obu pasmach górskich od końca kwietnia wypasa się ok. 5 tys. owiec.



"Tradycyjnie owce z gór schodzą na św. Michała, czyli 29 września. Jednak w tym roku wyjątkowa obfitość i dostępność traw sprzyja dłuższemu wypasowi" - powiedział Stanisław Kutyna ze Związku Hodowców Owiec i Kóz w Sanoku (Podkarpackie).

Dodał, że "nie bez znaczenia jest też fakt, że od kilku lat owce z gór do hodowców transportowane są samochodami". Wcześniej wracały pieszo; dotyczyło to również owiec z Podhala.

Owce wypasane są wokół kilku bacówek m.in. w okolicach Łupkowa, Średniej Wsi w Bieszczadach czy Krempnej w Beskidzie Niskim. Część baców wraz ze stadami przyjechała z Podhala, pozostali mieszkają w pobliżu bacówek. "To górale z Podhala, którzy osiedlili się na Podkarpaciu" - zaznaczył Kutyna.

W bacówce stado liczy od 500 do 1500 sztuk. Każdy juhas opiekuje się co najmniej 100 owcami i tyle zwierząt musi codziennie wydoić. "Dojenie odbywa się dwa, trzy razy w ciągu dnia. Pierwsze rozpoczyna się o czwartej rano, a ostatnie - o siódmej-ósmej wieczorem. Udój całego stada trwa około dwóch godzin" - wyjaśnił Kutyna. Dodał, że owce dają do 200 mililitrów mleka.

Juhasi zajmują się także m.in. dostarczaniem mleka do mleczarni i wyrobem serów. Pilnują też stad przed atakami wilków, które od początku tego roku zabiły już ponad 100 owiec. "Żeby zostać juhasem, trzeba być góralem z Podhala; to jest praca dla wyjątkowo twardych ludzi" - powiedział Kutyna.

W Bieszczadach i Beskidzie Niskim wypasa się owce dwóch ras - polską owcę górska i cakiel podhalański. Są to zwierzęta niezbyt duże, lekkie. Dostarczają skóry, wełnę, chude mięso, mleko do wyrobu serów owczych. Są przystosowane do niekorzystnych warunków środowiskowych, np. opadów i niskich temperatur.

W latach 80. w Bieszczadach i Beskidzie Niskim wypasano prawie 40 tys. owiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.212.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!