PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dobre wyniki branży mięsnej

Autor: mk

Dodano: 04-01-2007 13:44

Miniony rok był rekordowy dla całej branży mięsnej. I to pod wieloma względami. Wskazują na to najnowsze dane. Wzrosła produkcja i eksport. Nie bez znaczenia dla lepszych nastrojów branży jest rosnące spożycie krajowe. Ten rok może okazać się jeszcze lepszy



Rekordowe wyniki w eksporcie – zdaniem analityków, wciąż zawdzięczamy wejściu do struktur Unijnych. Nie bez znaczenia jest też rosnące zapotrzebowanie na polskie mięso poza wspólnotą, a to niemal gwarantuje utrzymanie dobrych tendencji.

Waldemar Guba Ministerstwo Rolnictwa: - Należy się spodziewać systematycznego wzrostu w długim okresie. Do tego dochodzi jeszcze reforma Wspólnej Polityki Rolnej, która będzie bardziej dotkliwa dla starych krajów Unii.

Dobre informacje potwierdzają producenci. Przemysł drobiarski po raz kolejny odnotował rekordową produkcję. Najnowsze dane 2006 roku wskazują, że jest to ponad 1 milion ton. Równie rekordowy okazał się eksport – ponad 200 tysięcy ton, a w tym roku może być jeszcze więcej.

Leszek Kawski Krajowa Rada Drobiarstwa: - Ciągle zainteresowanie polskim mięsem jest duże. Już nie tylko Zachód ale i Azja. Korea Południowa składa nam zapytanie o mięso drobiowe.

Podobnie jest na rynku wołowiny. Ciągły niedobór tego mięsa w Unii, który w tej chwili szacowany jest na 400 tysięcy ton, pozwoli na dalszy rozwój hodowli bydła mięsnego w Polsce.

Witold Choiński „Polskie Mięso”: Nie mamy hodowli kulinarnej tylko przetwórczą. I na pewno w tym kierunku pójdą nasze wysiłki, żeby na to postawić w tym roku.

Wcale nie gorzej ma też się powodzić producentom żywca wieprzowego, bo tegoroczny rynek ma być bardziej stabilny. - My musimy pokazać, że potrafimy zapanować nad rynkiem, żeby żadne górki świńskie nas nie dotyczyły. – mówi Witold Choiński „Polskie Mięso”.

Tym bardziej, że spożycie mięsa w Polsce wciąż rośnie. W ubiegłym roku najwyższy wzrost odnotowała branża wieprzowa o 6% do poziomu ponad 41 kilogramów na osobę. Białego mięsa zjadamy 24 kilogramy, a więc o 4 proc. więcej niż 2005 roku.

Źródło: Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!