Nowelizację ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia przygotował resort rolnictwa. Sejm uchwalił ją w końcu września. Senatorowie wnieśli w czwartek niewielkie redakcyjne poprawki. Całość ustawy Senat poparł jednogłośnie. Poprawkami Senatu zajmie się teraz Sejm.

Nowe przepisy mają wdrożyć do naszego prawa rozwiązania prawne Unii Europejskiej. Mają zwiększyć ochronę interesów konsumentów.

Ustawa zakłada, że rolnicy, którzy zajmują się pakowaniem jaj, będą mieli obowiązek zgłoszenia tej działalności wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej. Obecnie inspekcja kontroluje 30 proc. z ok. 450 takich firm.

Przepisy wprowadzają też zmianę w definicji bydła, którego tusze muszą być poddawane klasyfikacji. Od 1 stycznia 2014 r. klasyfikacja dotyczy bydła w wieku od ośmiu miesięcy. Natomiast przestaje obowiązywać definicja bydła dorosłego, za które uważano zwierzęta o masie powyżej 300 kg. Obecna unijna definicja nie odnosi się więc do masy, tylko do wieku zwierząt.

Nowela wprowadza ponadto procedury zatwierdzania technik automatycznej klasyfikacji tusz wołowych. Obecnie klasyfikacja tusz wołowych jest prowadzona metodą wzrokową przez uprawnionego rzeczoznawcę. W wyniku postępu technicznego do klasyfikacji tusz wołowych wprowadzono urządzenia automatyczne.

W tym celu musi być przeprowadzony test certyfikacyjny. KE musi być poinformowana o metodologii takich badań. Instytucją odpowiedzialną za organizację takich testów ma być Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zgodnie z nowymi przepisami koszty zatwierdzenia techniki automatycznej klasyfikacji tusz wołowych pokrywałby zainteresowany podmiot, ubiegający się o zatwierdzenie takiej techniki.

Nowelizacja doprecyzowuje też procedury dot. kontroli prawidłowości dokonywanych transakcji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji poprzez określenie zasad współpracy między Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prezesem Agencji Rynku Rolnego i prezesem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Nowe prawo będzie wprowadzało także zmiany w ustawie z 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. To konsekwencja wejścia w życie zmienionych przepisów unijnych. Odnoszą się one m.in. do definicji dot. okresów trwałości.

Podobał się artykuł? Podziel się!