PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dwa kolejne polskie produkty z unijnymi oznaczeniami jakości

Dwa kolejne polskie produkty z unijnymi oznaczeniami jakości Fot. Shutterstock

Kiełbasa krakowska i czosnek galicyjski - to kolejne polskie produkty, które otrzymały unijne oznaczenia. Dotychczas w rejestrze UE zarejestrowanych było 40 takich produktów - poinformowało w poniedziałek Ministerstwo Rolnictwa.



27 sierpnia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie ws. rejestracji w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwy "kiełbasa krakowska sucha staropolska" (GTS).

Sposób produkcji "kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej" wywodzi się z tradycji krakowskich kiełbas grubo krojonych, o których w wydanej w 1926 roku publikacji pt. Krakowskie wyroby wędliniarskie - praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin pisze polski autor Andrzej Różycki.

O specyficznym charakterze kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej świadczy skład surowcowy oraz zachowane proporcje. Do produkcji kiełbasy wykorzystuje się grubo rozdrobnione mięso wieprzowe najwyższej jakości. Określone są także procesy peklowania, osadzania oraz wędzenia, a także przyprawy. Są to wyczuwalne w smaku nuty pieprzu z delikatnym posmakiem gałki muszkatołowej oraz czosnku. Cechą charakterystyczną kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej jest widoczny po wzięciu pod światło cienkiego plasterka - tworzący się mozaikowy układ tzw. witrażyk.

Do unijnego rejestru na mocy rozporządzenia KE trafił także "czosnek galicyjski" jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG).

Obszar geograficzny, na którym wytwarzany jest "czosnek galicyjski" leży na obszarze Galicji - ziem polskich, które w latach 1774-1918 należały do zaboru austriackiego. Od tej historycznej nazwy pochodzi nazwa "czosnek galicyjski".

Wysoka jakość i specyficzne cechy "czosnku galicyjskiego" związane są z warunkami glebowo-klimatycznymi obszaru, na którym jest wytwarzany oraz umiejętnościami lokalnych producentów. Dzięki kombinacji tych czynników otrzymuje się czosnek o szczególnych właściwościach fizyko-chemicznych i organoleptycznych, które odróżniają go od innych produktów.

Czosnek galicyjski charakteryzuje się wysoką zawartością związku odpowiadającego za charakterystyczny czosnkowy smak, fioletowo-różowym lub fioletowym zabarwieniem łuski okrywającej, dużą główką i małą liczbą ząbków w główce, dzięki czemu wielkość pojedynczego ząbka jest również większa w porównaniu do innych czosnków. Duży wpływ na jakość "czosnku galicyjskiego" mają również umiejętności lokalnych producentów, które przejawiają się na każdym etapie jego produkcji. Do wymienionych umiejętności należy wybór odpowiedniego terminu sadzenia, tak aby rośliny mogły się dobrze ukorzenić przed nadejściem przymrozków.

Oznaczenia pochodzenia geograficznego produktów rolnych w Unii Europejskiej - to system ochrony regionalnych produktów rolnych w UE. Stosowanie unijnego oznaczenia oznacza potwierdzenie jego autentyczności jest gwarancją, że produkt został wykonany dokładnie z tradycyjną recepturą lub w danym miejscu. Takie oznaczenia mają zachować te produkty i powinny przynosić ich producentom wyższe dochody. Ustawodawstwo unijne w tym względzie stosowane jest od 1992 r.

Uzyskanie unijnego oznaczenia nie jest łatwe, wymaga zgromadzania dokumentacji i trwa wiele lat. Jako pierwszy polski produkt - w 2007 r. - została zarejestrowana bryndza podhalańska.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.228.41.66
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!