Rośliny uprawne są wrażliwe na zmiany zawartości wody w tkankach. Unikają odwodnienia rozbudowując system korzeniowy, a także ograniczając intensywność procesu transpiracji zmniejszając powierzchnię liści. Największa wrażliwość na niedobory wody występuje w tzw. okresie krytycznym, który przypada na przełom fazy rozwoju wegetatywnego i generatywnego, a więc najczęściej od fazy kwitnienia.

Okresem rozwojowym, w którym niedostatek wody wywołuje największe obniżenie plonu dla zbóż jest właśnie ten etap w którym obecnie znajdują się zboża ozime, a więc okres od strzelania w źdźbło do kłoszenia. Stąd tak wyczekiwane są teraz przez rolników opady deszczu, ale nie takiego gwałtownego, burzowego, który może spowodować więcej szkód niż przynieść korzyści. Podobnie w rzepaku okres krytyczny braku wody to czas kwitnienia, a następnie dojrzewania. 

W wypadku ziemniaków krytycznym okresem zapotrzebowania na wodę jest czas od kwitnienie do formowania się bulw, u buraków - silne grubienie korzenia, a z kolei u kukurydzy okres od fazy kwitnienie do dojrzałości mlecznej ziarna.
Trzeba wiedzieć, że występowanie okresu krytycznego zapotrzebowania na wodę roślin uprawnych powoduje, że bardzo istotna jest nie tylko suma opadów, ale i ich rozkład w sezonie wegetacyjnym. Czy grozi nam susza?