- Podczas festynu propagujemy trzy rodzaje mięsa, które czasami ze sobą konkurują - wołowe, wieprzowe i drobiowe - dlatego nasza potrawa jest zrobiona z tych trzech mięs - powiedział PAP organizator imprezy Jacek Marcinkowski.

Mięsna arena ma charakter festynu kulinarnego, oprócz występów artystycznych zespołów folklorystycznych, zabaw dla dzieci i wykładów na temat mięsa można się na niej nauczyć podstawowych technik kucharskich czy dekoracyjnego serwowania wyrobów mięsnych.

- Utrwalanie pozytywnego wizerunku polskiego mięsa, często ostatnio podważanego, jako produktu zdrowego i smacznego, i co najważniejsze niezbędnego dla właściwego rozwoju człowieka stanowi dziś nie tylko wyzwanie, ale konieczność - powiedział PAP Honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Marcinkowski.

Impreza odbywała się w trakcie Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, organizowanej na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Na wystawie prezentowanych było ponad dwa tysiące najlepszych okazów koni, bydła ras mięsnych i mlecznych, trzody chlewnej, owiec, kóz, kaczek, kur i strusi. Pokazywano też zwierzęta futerkowe: króliki, szynszyle i nutrie, jak również pszczoły, ślimaki oraz ryby.

Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych i towarzysząca jej "Mięsna arena" zakończyła się w niedzielę.

Podobał się artykuł? Podziel się!