PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

GIS o soli: Nie ma zgody na publikację list dystrybucyjnych firm

Prokuratura Okręgowa w Poznaniu nie wyraziła zgody na opublikowanie dystrybucyjnych list firm, które potencjalnie mogły używać niejadalną sól jako jadalną - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.



Szef GIS Przemysław Biliński rozmawiał w tej sprawie z zastępcą prokuratora rejonowego w Poznaniu Romanem Szymanowskim. Prokuratura Okręgowa w Poznaniu nie wyraziła zgody na opublikowanie list dystrybucyjnych firm (nazwy firm, adresy, numery weterynaryjne, rodzaj produktu) potencjalnie mogących używać soli wypadowej jako jadalnej, ze względu na toczące się nadal postępowanie w tej sprawie.

Jak powiedziała rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Magdalena Mazur-Prus, prokuratura przekazała GIS listę firm, które mogły używać niejadalną sól jako jadalną do wykorzystania służbowego, a nie po to, aby ją ujawniać publicznie. - Jest to dokument pochodzący z postępowania przygotowawczego - dodała.

Tzw. sól wypadową (odpad przy produkcji chlorku wapnia, używany m.in. do posypywania zimą dróg) firmy sprzedawały jako spożywczą. Sól trafiała głównie do odbiorców hurtowych, wytwórni wędlin, przetwórni ryb, mleczarni, piekarni, skąd w produktach mogła trafić do sklepów w całym kraju.

GIS przekazał informację ws. postępowania dotyczącego soli do Centralnego Punktu Kontaktowego Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF w Komisji Europejskiej. GIS poinformował RASFF, że polska prokuratura przekazała informację, iż prowadzi postępowanie w sprawie trzech firm, które sprzedawały sól wypadową jako sól spożywczą. Cała dokumentacja dotycząca tych firm została zatrzymana przez prokuraturę. Zanieczyszczona sól i produkty, do których była dodawana, zostały zabezpieczone, pobrano próbki do badań, które się jeszcze nie zakończyły.

RASFF zaakceptował informację GIS i zwrócił się z prośbą o przekazywanie bieżących informacji. RASFF nie zakwalifikował informacji GIS do powiadomień przekazywanych w ramach europejskiego systemu ostrzegania.

System RASFF został ustanowiony w celu zapewnienia władzom odpowiedzialnym za kontrolę żywności oraz kontrolę pasz efektywnego narzędzia do wymiany informacji, dotyczących działań, podejmowanych w następstwie wykrycia poważnego ryzyka związanego z żywnością lub paszą.

Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego w Warszawie sprawdzają skład soli i ewentualną zawartość w niej szkodliwych substancji. Przygotowana zostanie analiza ryzyka spożywania podrabianej soli.

Prowadzone badania są efektem ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury. Wynika z nich, że trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli (będącej odpadem przy produkcji chlorku wapnia i używanej do posypywania zimą dróg) jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat.

Firmy kupowały tzw. sól wypadową (odpad przy produkcji chlorku wapnia, używany m.in. do posypywania zimą dróg) i sprzedawały jako spożywczą. Sól trafiała głównie do odbiorców hurtowych, wytwórni wędlin, przetwórni ryb, mleczarni, piekarni, skąd w produktach mogła trafić do sklepów w całym kraju.

Z ustaleń CBŚ wynika, że każda z trzech firm miesięcznie sprzedawała mniej więcej tysiąc ton soli. Kupowały ją jako tzw. sól wypadową - po mniej więcej 130 zł za tonę - i sprzedawały jako spożywczą po mniej więcej 400 zł. Zarabiały na tym rocznie po kilka milionów złotych. W sprawie zatrzymano do tej pory pięć osób. Usłyszały one zarzuty wprowadzenia do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka z przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za co może grozić do pięciu lat więzienia.

Policja i służby weterynaryjne prowadziły kontrole firm na terenie całego kraju. Podczas kontroli zabezpieczono do badań próbki z prawie tysiąca ton soli niejadalnej. W sprawie przesłuchano też kilkudziesięciu świadków, głównie odbiorców soli, którzy nie mieli świadomości, że dostarczana im sól nie jest spożywcza.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.71.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!