PRZEGLĄD PRASY: Do tej pory nie bardzo było wiadomo, jakie wymagania powinni spełniać rolnicy sprzedający samodzielnie własne produkty albo wstawiający je bezpośrednio do sklepów detalicznych - pisze Zofia Jóźwiak.
Nowe rozporządzenie o bezpośrednich dostawach środków spożywczych reguluje te sprawy.

Zgodnie z nim rolnicy mogą samodzielnie sprzedawać własne produkty tylko w swoim województwie i w tych, które z nim sąsiadują.
Rozporządzenie określa też, czym rolnik może handlować. Chodzi o niewielkie ilości nieprzetworzonych produktów roślinnych pochodzących z własnego gospodarstwa albo samodzielnie zbieranych, takich jak: zboża, owoce, warzywa, zioła czy grzyby. Można też sprzedawać własnej produkcji kiszonki i susz. Trzeba jednak przy tym pamiętać, że sprzedaż nie może przekroczyć wielkości rocznych plonów ani też dokonanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego.

Rolnicy muszą przestrzegać zasad higieny czyścić i dezynfekować sprzęty, narzędzia i urządzenia mające styczność z żywnością i utrzymywać je w odpowiednim stanie technicznym. Rolnicy muszą też pamiętać o zarejestrowaniu się w powiatowym inspektoracie sanitarnym – przypomina Katarzyna Poskoczyn z Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Jednak nie muszą oni przechodzić procedury zatwierdzającej, że spełniają określone wymagania, nie muszą też wdrażać skomplikowanego i obowiązkowego dla pozostałych producentów żywności systemu HACCP. Rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (DzU z 2007 r. nr 112, poz. 774) obowiązuje od 12 lipca.

Źródło: Rzeczpospolita

Podobał się artykuł? Podziel się!