W 2012 r. spadła w Polsce produkcja żywca wołowego, cielęcego, wieprzowego, końskiego i owczego, a o ok. 11 proc. wzrosła produkcja żywca drobiowego. W sumie wyprodukowano 5 mln 279 tys. ton żywca rzeźnego, tj. o 0,1 proc. mniej niż rok wcześniej. Najwięcej mięsa rzeźnego dostarczyły województwa: wielkopolskie (20,5 proc.), mazowieckie (15,8 proc.), a najmniej - podkarpackie (2 proc.) i dolnośląskie (2,2 proc.).

W 2012 r. wyprodukowano w naszym kraju 12 mld 298 mln litrów mleka, czyli o 2 proc. więcej niż rok wcześniej. W tym czasie wzrosła wydajności mleka od jednej krowy. Najwięcej mleka pochodziło z województw: mazowieckiego (21,6 proc.), podlaskiego (18,5 proc.), wielkopolskiego (13,2 proc.), zaś najmniej z woj. lubuskiego (1 proc.).

Produkcja jaj kurzych w 2012 r. (konsumpcyjnych i wylęgowych) wyniosła 9 mld 536 mln sztuk i była niższa o ponad 8 proc. od uzyskanej w 2011 r. Spadek krajowej produkcji jaj związany był przede wszystkim ze zmniejszeniem w skali roku wydajności jaj od jednej kury nioski. Najwięcej jaj pochodziło z Wielkopolski (33 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!