Impreza była finansowana przez Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego. Ciekawy program artystyczny z udziałem gwiazd i zespołów lokalnych ukoronowała gwiazda wieczoru - zespół Video.

Konkursy kulinarne, pokazy gotowania potraw z drobiu w wykonaniu kucharzy jak i program artystyczny zainteresowały dużą rzeszę odwiedzających. Dania z indyka oferowane przy okazji degustacji zdobyły uznanie wśród uczestników, co skutkowało tym, że książka „Wszystko o indyku, czyli….” była bardzo rozchwytywanym gadżetem. Uczestnicy mieli okazję otrzymać również inne prezenty promujące mięso indycze.

W przeddzień imprezy odbyła się konferencja, która cieszyła się sporym zainteresowaniem. Wykłady dotyczyły takich tematów jak: „Żywieniowe metody stymulacji efektywności produkcji indyka”, „Aktualności z europejskiego rynku indyka oraz doświadczenia Kartzfehn; analiza opłacalności chowu i uboju ciężkich linii hodowlanych indyków rzeźnych”, „Sytuacja na rynku drobiu”, „Aktualne problemy w rolnictwie poruszane na forum europejskim”.

Wykłady prowadzili znawcy tematu tacy jak: przedstawiciel firmy LNB Maciej Frątczak, oraz Thorsten Mahlstedt z firmy Kartzfehn, Paweł Cugier ekspert agro z Banku BGŻ. Jednym z wykładowców był Europoseł Pan Andrzej Grzyb.   

Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza, wzorem lat ubiegłych organizuje szereg imprez promocyjnych finansowanych z Funduszy Promocji Mięsa Drobiowego, Wieprzowego i Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.   Podobał się artykuł? Podziel się!