PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Izoglukoza podkopie buraka cukrowego

Izoglukoza podkopie buraka cukrowego

Autor: PAP

Dodano: 30-01-2015 09:24

Tagi:

Stewia nie zawojowała rynku, teraz na podbój rusza syrop ze zbóż - informuje "Puls Biznesu".



Słodką rewolucję miała kilka lat temu wywołać stewia, naturalny słodzik słodszy od cukru, ale bez kalorii. Do dziś szerzej jednak w Polsce się nie przyjęła, m.in. z powodu smaku. Teraz w kolejce stoi izoglukoza - produkowany ze zbóż syrop cukrowy.

Jej produkcję do wysokości 0,7 mln ton ograniczały dotychczas obowiązujące w UE kwoty produkcyjne. Po ich uwolnieniu w 2017 r. branżę spożywczą czekają zmiany.

- To, że izoglukoza może wywołać na rynku rewolucję, widać już po fali czarnego PR, która rozpoczęła się po ogłoszeniu decyzji o odejściu od systemu kwot. Zaczęły pojawiać się informacje, że syrop fruktozowo-glukozowy ma gorsze właściwości żywieniowe niż cukier, chociaż nie ma na to dowodów naukowych - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Według Martina Mateasa, prezesa Hoop Polska, sukces rynkowy izoglukozy będzie w dużej mierze zależał od samych dostawców cukru. - Jeśli producenci cukru zareagują na nową konkurencję elastycznie i zaproponują lepsze warunki cenowe, to izoglukozie ciężko będzie szerzej się przebić - mówi Martin Mateas.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • plantator 2015-01-30 18:42:56
    Panowie straszyć to my a nie nas. Popatrzcie na miliony grubasów z powodu izoglukozy w
    USA. Ponadto przy dzisiejszej cenie cukru i cenie zboża, koszt wytworzenia izoglukozy to 150% ceny cukru. Gratuluję Panom przetwórcom cukru rozeznania i chęci zamknięcia dalszych cukrowni w Polsce, kosztem firmy amerykańskiej cargil
  • nanader 2015-01-30 11:49:26
    Zgadzam się z Daere - syrop glukozowo-fruktozowy sprzyja rozwijaniu się cukrzycy. Sam jestem takim przypadkiem, przez co w ogóle zrezygnowałem z kupowania słodyczy (a nie mam jeszcze 30 lat). Jeśli już, to domowe wypieki.
  • Daere 2015-01-30 11:16:27
    Wiadomo już, że syrop glukozowo-fruktozowy szkodzi, więc wymyślono dla niego nową nazwę - izoglukoza. I znowu będzie można wmawiać naiwnym, że to zdrowy zamiennik cukr
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.112.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!