PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Koła Gospodyń Wiejskich promują dziedzictwo kulinarne swoich regionów

Koła Gospodyń Wiejskich promują dziedzictwo kulinarne swoich regionów

Prażuchy z żeberkami i kapustą ze Śląska, krupiak z Podkarpacia, pieróg urzędowski
z Lubelszczyzny, pyzy ziemniaczane z Pomorza Zachodniego, konfitura z truskawki kaszubskiej z Pomorza, kibiny z Podlasia, mace borowiackie z Kujaw czy maczanka rodatycka z Dolnego Śląska. To tylko wybrane lokalne i tradycyjne produkty, których w ramach projektu „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" mogli spróbować uczestnicy gminnych dożynek i wydarzeń kulinarnych.



 „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" – to projekt realizowany przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Bierze w nim udział 29 Kół Gospodyń Wiejskich z 9 województw. Uczestniczki projektu nie tylko zdobyły wiedzę nt. korzystania z produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników, ale także miały możliwość promowania swoich wyrobów podczas wydarzeń kulinarnych w swoich regionach.

Na początek warsztaty pod okiem szefów kuchni

Aby wziąć udział w projekcie, Koła Gospodyń Wiejskich przesłały zgłoszenia, w których dokładnie opisały wybrane danie ze swojego regionu, od jego składu do sposobu przygotowania, oraz pochwaliły się swoimi osiągnięciami, zdobytymi nagrodami w konkursach i aktywnością w lokalnej społeczności. Najciekawsze propozycje potraw oraz najbardziej aktywne koła zakwalifikowały się do etapu warsztatowego. Ich uczestniczki przez dwa dni poszerzały swoją wiedzę teoretyczną oraz – pod okiem szefów kuchni Andrzeja Jakomulskiego oraz Mariusza Siwaka – doskonaliły swoje umiejętności kulinarne poznając, m.in. tajniki łączenia nowoczesnej kuchni polskiej z tradycyjnymi i lokalnymi produktami.

– Warsztaty realizowane w ramach „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" były doskonałą okazją dla członkiń Kół Gospodyń Wiejskich do tego, aby poszerzyć swoją wiedzę z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności, dziedzictwa kulinarnego swojego regionu oraz dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne produkty. Dzięki udziałowi w szkoleniu, uczestniczki bez obaw mogły wyruszyć w teren, aby jako ambasadorki swoich lokalnych społeczności, promować wykorzystywanie w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników oraz sprzedaż bezpośrednią – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Degustacje i porcja wiedzy nt. krótkich łańcuchów dostaw

Po zakończeniu cyklu warsztatów, członkinie Kół wzięły udział w wydarzeniach kulinarnych, organizowanych w swoich regionach. Na ich stoiskach, obok degustacji tradycyjnych, lokalnych potraw i przysmaków, można także było dowiedzieć się jak wyszukiwać, identyfikować, promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy dostaw oraz poznać możliwości legalnej, bezpośredniej sprzedaży lokalnej żywności, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL).

Kolejnym z etapów projektu będą również warsztaty kulinarne, skierowane do uczniów szkół podstawowych. W trakcie zajęć z najmłodszymi przedstawicielami  społeczności lokalnych, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich przekażą im wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach projektu oraz zachęcą do wspólnego gotowania. W warsztatach weźmie udział blisko 600 uczniów.

W projekcie „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich z województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!