PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Konina w jednej partii klopsików

Autor: farmer.pl/PAP

Dodano: 12-03-2013 09:33

Tagi:

Badania przeprowadzone przez producenta klopsików dla restauracji IKEA w Polsce potwierdziły obecność DNA końskiego w jednej partii towaru - poinformowała Małgorzata Jezierska z biura prasowego IKEA Polska.



- Badania przeprowadzone na zlecenie firmy Quantum, producenta klopsików szwedzkich dla restauracji IKEA w Polsce, potwierdziły obecność DNA końskiego w jednej partii towaru, zarówno w produkcie finalnym jak i surowcu - napisała w oświadczeniu Jezierska.

Poinformowała, że surowiec pochodził od jednego z poddostawców firmy Quantum. Nie podała jednak, jaka to firma.

Jezierska zaznaczyła, że firma Quantum opracowała i przekazała IKEI plan działań, który "w przyszłości zapobiegnie podobnym sytuacjom". - Plan ten jest w tej chwili weryfikowany przez IKEA. Ponadto, we wtorek planowane jest przeprowadzenie u naszego producenta audytu przez zewnętrzną niezależną firmę audytorską. Dotychczas firma Quantum spełniała wszystkie wymagania jakościowe stawiane przez IKEA - podała.

Jezierska podkreśliła, że Grupa IKEA chce serwować i sprzedawać produkty spożywcze, które są bezpieczne, zdrowe i produkowane z dbałością o środowisko naturalne. - Nie tolerujemy różnic między rzeczywistym składem produktów, a tym określonym w naszych przepisach i specyfikacjach. Niezwykle ważne jest dla nas to, by klienci mogli zaufać etykietom opisującym skład produktów - zaznaczyła w oświadczeniu.

- Na razie nie wiadomo, kiedy klopsiki wrócą do menu - powiedziała Jezierska Radiu ZET, które jako pierwsze podało informację o wykryciu koniny w klopsikach.

W Polsce IKEA sprzedaje klopsiki w punktach gastronomicznych oraz w swoich sklepach. Pod koniec lutego firma zaprzestała sprzedaży mrożonych klopsików, pochodzących od szwedzkiego dostawcy - firmy Dafgard. Miało to związek z doniesieniami, że w mięsie mogła znaleźć się konina. Na początku marca IKEA wycofała się także z serwowania klopsów w swoich restauracjach.

W sumie IKEA wstrzymała sprzedaż klopsików w 24 krajach.

Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach europejskich w tym w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • arszczecin 2013-03-12 16:15:21
    ja sie boję że w końcu zaczną w mięsie stosować mięso i mój żołądek na to nie bedzie przygotowany...
  • Nina 2013-03-12 15:47:56
    Człowiek się boi czym jeszcze będziemy karmieni!!!!??
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.81.223
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!