Jak poinformowała rzeczniczka prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego Dagmara Turek-Samól, w finale konkursu, który jest zaplanowany na 25 sierpnia, wybrane zostaną: najlepszy produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawa regionalna Dolnego Śląska.

Rzeczniczka podkreśliła, że celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

- Ideą jest także przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu - dodała.

Do konkursu w kategorii na najlepszy produkt żywnościowy można zgłaszać produkty pochodzenia zwierzęcego - produkty mięsne, rybne, mleczne i miody; pochodzenia roślinnego - owocowe, warzywne, zbożowe i cukiernicze oraz alkoholowe i bezalkoholowe napoje regionalne, a także produkty łączące w sobie elementy roślinne ze zwierzęcymi, np. farsze.

W kategorii na najlepszą potrawę regionalną uczestnicy będą musieli zaprezentować zupę lub przystawki i danie główne. W rywalizacji mogą wziąć udział dwuosobowe zespoły reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Pięcioosobowe jury będzie oceniało walory smakowe, wygląd potraw oraz ich związek z regionem i jego tradycjami.

Konkurs organizowany jest w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rolnego.

Podobał się artykuł? Podziel się!