PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Krajowy urząd ds. bezpieczeństwa żywności potrzebny

Krajowy urząd ds. bezpieczeństwa żywności potrzebny

Powołanie krajowego urzędu ds. bezpieczeństwa żywności, który miałby koordynować działalność istniejących obecnie służb kontrolnych, to główny postulat uczestników konferencji o przestępczości żywnościowej, zorganizowanej w Wyższej Szkole Policji w Szczytnie.



Według rzecznika policyjnej uczelni, podinsp. Marcina Piotrowskiego, konferencja naukowców nt. nielegalnego rynku żywności jest pierwszą próbą całościowej oceny zjawiska fałszowania żywności oraz możliwości przeciwdziałania związanym z tym przestępstwom.

W ocenie organizatorów powodem do takiej debaty jest skala i dynamika wzrostu nielegalnego rynku żywności. Ich zdaniem w niektórych sektorach gospodarki żywnościowej udział tzw. szarej strefy sięga nawet 10-40 proc. Powoduje to nie tylko straty dla producentów, ale może zagrażać bezpieczeństwu żywnościowemu państwa.

Jak powiedział dr Mariusz Róg z Akademii Humanistycznej w Pułtusku, kolejne opisywane przez media afery z nielegalną żywnością są sygnałem słabości obecnego systemu kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności w Polsce.

- Problemem naszego systemu prawnego jest rozproszenie instytucji kontrolnych, które działają w różnych obszarach, co powoduje, że nie ma kompleksowego podejścia do tych zagadnień. Brakuje przepływu informacji nawet pomiędzy instytucjami funkcjonującymi w ramach jednego resortu - ocenił Róg.

Jak przypomniał, działania kontrolne prowadzi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Za jakość sprzedaży detalicznej odpowiada Inspekcja Handlowa, a za żywność pochodzenia zwierzęcego Inspekcja Weterynaryjna. Kontrolami produktów żywnościowych i żywienia zajmuje się Inspekcja Sanitarna. Pośrednio na bezpieczeństwo żywności wpływają także Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcja Ochrony Środowiska.

Według dr. Wiesława Pływaczewskiego z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego nasilenie negatywnych zjawisk, kojarzonych z gospodarką żywnościową, wymaga zdecydowanych reakcji instytucji kontrolnych. Jego zdaniem obecną sytuację można porównać do pola minowego - trudno przewidzieć, gdzie i kiedy wybuchnie kolejna afera.

- Na tle zorganizowanego podziemia przestępczego obecny model walki z fałszerstwami żywności jest anachroniczny i wymaga zdecydowanych działań naprawczych - stwierdził Pływaczewski.

Naukowcy uczestniczący w konferencji uznali, że przede wszystkim należy opracować narodową strategię przeciwdziałania patologiom zagrażającym legalnemu rynkowi produkcji żywności. Za najważniejszy postulat uznali powołanie centralnej instytucji koordynującej istniejące inspekcje.

Miałby to być krajowy odpowiednik Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, działającego w UE od 2002 roku. Jego zadaniem byłoby identyfikowanie i monitorowanie zjawisk o znamionach przestępstw oraz współpraca z organami ścigania, producentami i instytucjami międzynarodowymi.

Zdaniem Pływaczewskiego krajowy urząd ds. bezpieczeństwa żywności powinien dysponować mobilnymi jednostkami o charakterze, kontrolnym, prewencyjnym i represyjnym, podobnymi do tych, jakie stworzono w służbach celnych. Ma to służyć zerwaniu z praktyką tzw. zapowiedzianych inspekcji i "kontroli zza biurka".

Uczestnicy debaty oceniali, że fałszowanie żywności dotyczy obecnie wszystkich segmentów rynku żywnościowego. W największym stopniu mięsa i jego przetworów, ale także produktów drobiarskich, przetwórstwa warzyw i owoców, wyrobów z mleka oraz napojów i alkoholi.

Podczas konferencji zwracano uwagę na szeroki zakres działalności przestępczej związanej z podziemiem żywnościowym. Poza podrabianiem żywności obejmuje ona fałszerstwa dokumentów, w tym wyników kontroli i certyfikatów jakości produkcji. Dotyczy także przekraczania lub świadomego zaniechania przez kontrolujących swoich obowiązków oraz łapownictwa, związanego z odstępowaniem od kontroli na etapie produkcji, dystrybucji lub sprzedaży.

W konferencji "Nielegalny rynek żywności - skala zjawiska i możliwości przeciwdziałania" uczestniczyło kilkudziesięciu naukowców, przedstawicieli przedsiębiorców, służb kontrolnych i organów ścigania oraz Rady Gospodarki Żywnościowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • A. Krzak 2013-05-22 09:50:46
    Tylko pogratulować pomysłów! A kto będzie za to płacił? Następna armia pasożytów i miejsce na ciepłe posadki dla partyjnych kolesiów.
    Rada: ograniczyć liczbę urzędów kontrolujących i wyciągać konsekwencje za żły nadzór kontrolny. Jeżeli ktoś poleci na zieloną trawkę za zły nadzór, to skończą się afery. Jeżeli ktoś splajtuje za złe jakościowo produkty żywnościowe to nie będzie się opłacało kombinować. Rolnik nie może kury zabić na rosół, bo nie humanitarnie, nie wolno mu zrobić przerobu mięsa z własnego tucznika. To do czego dochodzimy? TYLKO Z ROKU NA ROK ROŚNIE ARMIA URZĘDASÓW, PASOŻYTÓW NARODU!
  • nika 2013-05-21 09:42:27
    1. kolejna banda urzędników za pieniądze podatników, ot co.

    2. kolejny urząd mogący kontrolować rolnika?
    Ile tego jeszcze będzie? Od groma agencji instytucji i nie mogą sobie dać rady?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.79.137
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!