Organizatorzy, jak co roku, przygotowani są na przyjęcie kilkunastu tysięcy odwiedzających. Impreza to przede wszystkim tradycyjny kiermasz, gdzie bogato reprezentowane będą wyroby z gęsi, gęsina oraz wiele innych wyrobów regionalnych.

Program imprezy przewiduje również część artystyczną (film z archiwum akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina”, występy teatralne dla dzieci oraz muzykę na żywo) oraz kulinarną w formie warsztatów połączonych z degustacja, podczas których zaproszeni do udziału w akcji szefowie kuchni i znane kulinarne autorytety zaprezentują nowatorskie dania z gęsiny. Magda Gessler (restauratorka), Katarzyna Bosacka (dziennikarka specjalizująca się w tematyce kulinarnej i zdrowotnej), Rafał Godziemski (szef i współwłaściciel Memo Restaurant & Wine w Bydgoszczy) oraz Łukasz Lofek (szef kuchni restauracji w hotelu Filmar w Toruniu) zaprezentują sposoby przyrządzania: pieczeni z gęsi, gęsich ud w sosie, gęsiego pipka, zup (m.in. dyniowej) na gęsinie czy gęsich wątróbek. Ze szczegółowym planem imprezy można się zapoznać na stronie czasnagesine.pl.

„Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce – deklarują organizatorzy imprezy na stronie czasnagesine.pl. – Nie wszyscy wiedzą, ze aż 98 procent polskich gęsi ma geny gęsi kołudzkiej białej. Odmiana ta została wyhodowana w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, niedaleko Inowrocławia. Nazwano ja gęsią owsianą, bo przez ostatnie trzy tygodnie przed ubojem karmiona jest dodatkowo owsem. Zjada go wówczas od 10 do 12 kilogramów. Wcześniej, przez kilkanaście tygodni, pochłania około 20 kilogramów tradycyjnych pasz zbożowych i aż 60 kilogramów tak zwanej zielonki – ziół, resztek brokułów i kapusty. Gęsi w Kołudzie swobodnie pasą się na polu, nie ma mowy o stosowaniu żadnych antybiotyków paszowych czy pobudzaczy wzrostu. W efekcie otrzymujemy taką gęś, o jakiej marzymy: młodą, kruchą i nietłustą z maksymalnie pięcioma procentami tzw. tłuszczu zapasowego, który jest zbawienny dla człowieka, bo zawiera kwas oleinowy, mający działanie przeciwnowotworowe. Tłuszcz żadnego innego zwierzęcia nie posiada takich właściwości, jakie ma gęś kołudzka biała”.

Akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” to nie tylko weekendowy festiwal, lecz także akcja skupiająca ponad 200 restauracji z całej Polski, najwięcej oczywiście, bo ponad 81 z województwa kujawsko-pomorskiego, gdzie zazwyczaj sezonowo – od 11 listopada do końca grudnia – podawane są dania z gęsiny. Restauracje biorące udział w akcji otrzymują logo „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, a pełną listę lokali znaleźć można na stronie organizatora.

Podobał się artykuł? Podziel się!