PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kwas buraczany wpisany na listę produktów tradycyjnych

Kwas buraczany wpisany na listę produktów tradycyjnych Fot. Shutterstock

Kwas buraczany, czyli sok z kiszonych buraków ćwikłowych wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa jako kolejny, nowy produkt z województwa podlaskiego.



Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dokonało rejestracji tego napoju na wniosek złożony przez producenta, Annę Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej. Wspólnie z mężem zajmuje się m.in. w gospodarstwie produkcją kiszonek z kapusty i ogórków, wytwarzają też kwas buraczany.

Anna Sienkiewicz powiedziała PAP, że w jej rodzinie produkcją kwasu buraczanego zajmowała się mama, ale wiele rzeczy podpatrzyła też u teściowej. Dodała, że kwas, który zaczęli wytwarzać z mężem w gospodarstwie, cieszy się zainteresowaniem klientów. Zaznaczyła, że kwas wytwarzali kiedyś tylko z myślą o konkursach kulinarnych (kwas był nagrodzony na festiwalu smaków w Liwie na Mazowszu), lokalnych jarmarkach, imprezach kulinarnych, teraz trafia nieco szerzej do klientów.

Sienkiewicz podkreśliła, że kwas buraczany działa wzmacniająco na organizm, wspomaga regulację pracy jelit, jest wskazany np. przy antybiotykoterapii jako naturalny probiotyk. Kwas zawiera też dużo żelaza.

Robi się go w kamionkowym naczyniu, do którego wkłada się umyte, obrane i pokrojone w plastry surowe buraki ćwikłowe, główkę czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewa to przegotowana, wystudzona i odpowiednio osolona woda. Dodaje się też nieco kwasu np. z poprzedniego wytwarzania tego produktu czy np. soku z kiszonych ogórków albo trochę chleba na zakwasie. Buraki kiszą się około tygodnia. Kwas ma kolor czerwony, rubinowo-amarantowy, z widocznym osadem - można przeczytać w opisie produktu na stronie internetowej urzędu marszałkowskiego w Białymstoku.

Ministerstwo rolnictwa podaje na swojej stronie internetowej - w opisie kwasu buraczanego - że metoda wytwarzania tego produktu była m.in. opisana w "Śpiżarni i zapasach zimowych z 1925 r." autorstwa Marty Norkowskiej. Są też opisy tego produktu np. w wydanej w Łomży "Kuchni polskiej regionalnej. Mazowsze-Kurpie-Podlasie" czy u badacza i pasjonata smaków w regionu - Andrzeja Fiedoruka.

W lutym, ministerstwo rolnictwa wpisało na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa podlaskiego buzę, czyli napój z kaszy jaglanej, z dodatkiem rodzynek, cytryny i cukru. Dotychczas z tego regionu na liście znajduje się blisko 70 produktów.

Na Listę Produktów Tradycyjnych trafiają produkty spożywcze i rolne, a także napoje spirytusowe, których właściwości i cechy wynikają ze stosowania tradycyjnych metod wytwarzania, są ponadto elementem dziedzictwa kulturowego regionu, gdzie są produkowane. Według przyjętych zasad za tradycyjne uważa się metody produkcji, które są stosowane od co najmniej 25 lat.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.219.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!