Jednocześnie w tym samym okresie zarejestrowano zaledwie 82 punkty sprzedaży. Przyczyn należy upatrywać w szybujących cenach zbóż i wprost proporcjonalnie spadającym spożyciu pieczywa w Polsce. Jeśli trend się utrzyma, w tym roku może zostać zlikwidowanych blisko 650 piekarni i 400 punktów sprzedaży detalicznej pieczywa i wyrobów cukierniczych - wynika z raportu D&B Poland.

Ceny zboża poszły w górę. Jak informuje Główny Urząd Statystyczny, obecne ceny zbóż są aż o kilkadziesiąt procent wyższe niż przed rokiem. W porównaniu do lutego 2010 r. ceny skupu pszenicy były wyższe o 96 proc., zaś na targowiskach o  73 proc. Jeszcze wyżej podskoczyły ceny żyta. Cena w skupie wzrosła o 139 proc., a na targowiskach o ok. 89 proc., natomiast jęczmienia o prawie 81 proc. i o ponad 78 proc., pszenżyta o prawie 106 proc. i 88 proc., a owsa o 181 proc. i o ok. 82 proc.

Dodatkowo spada spożycie pieczywa w Polsce. W 2000 roku jedna osoba zjadała średnio prawie 108 kg przetworów zbożowych, w 2008 – niecałe 87 kg, a w 2009 – zaledwie 83 kilogramy. Od 1999 roku spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę. Prognozy nie napawają optymizmem bowiem przewiduje się, że przeciętny Polak zje w 2011 roku o ponad 3 proc. mniej pieczywa niż rok wcześniej. W 2011 r. statystyczny Polak zje 54,1 kg. Natomiast w ciągu najbliższych dwóch lat przeciętne spożycie pieczywa może spaść w naszym kraju do 50 kg na osobę. – mówi Anna Czulec z HBI Polska.