Wielka Majówka w SGGW odbędzie się w piątek i sobotę (20 i 21 maja) i jak zwykle nie zabraknie atrakcji. Każdy wydział przygotował coś specjalnego. Szczególe atrakcje zaprezentuje Wydział Nauk o Żywności, który jest patronem tegorocznych Dni SGGW. Na stoisku i w laboratoriach tego wydziału będzie można obejrzeć między innymi, jak produkuje się żywność w warunkach przemysłowych, a pracownicy naukowi i studenci Wydziału Nauk o Żywności opowiedzą o prawdach i mitach dotyczących produkcji żywności. Wydział przygotował także 6 warsztatów dla uczniów szkół średnich, podczas których będą mogli uczestniczyć w pieczeniu chleba, warzeniu piwa, produkcji parówek, dowiedzieć się o chemii stosowanej podczas produkcji żywności, poznać smaki i zapachy oraz drobnoustroje występujące w żywności.

Podczas festynu będzie można nie tylko obejrzeć, ale także kupić rośliny ozdobne, dowiedzieć się, jak dbać o rośliny i zwierzęta domowe, również te egzotyczne, oraz jak się zdrowo odżywiać. Na stoisku Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji będzie można zbadać sobie stężenie glukozy, cholesterolu i wyliczyć współczynnik BMI. Podczas majówki będzie można także spróbować ekologicznej żywności oraz dowiedzieć się, czy należy obawiać się roślin transgenicznych oraz obejrzeć je na miejscu.

Podobał się artykuł? Podziel się!