PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Majowo-czerwcowe grillowanie z „Farmerem”

Majowo-czerwcowe grillowanie z „Farmerem” W maju rozpoczyna się polski sezon grillowy. Wskazują na to nie tylko aromatyczne, drzewne dymy unoszące się w powietrzu podczas ciepłych, niedzielnych i świątecznych majowych dni, lecz także rosnący w tym okresie popyt na wieprzowinę i wyroby wędliniarskie; Fot. Shutterstock

Autor: farmer.pl

Dodano: 28-04-2017 14:54

Tagi:

Maj, czerwiec, lato… To obok wzmożonej pracy, której i tak nigdy nie brak, dobry czas na chwilę wypoczynku, najlepiej pod gołym niebem i w dobrym towarzystwie. A jaka impreza połączy te dwie sprawy lepiej niż grill?



W maju rozpoczyna się polski sezon grillowy. Wskazują na to nie tylko aromatyczne, drzewne dymy unoszące się w powietrzu podczas ciepłych, niedzielnych i świątecznych majowych dni, lecz także rosnący w tym okresie popyt na wieprzowinę i wyroby wędliniarskie.
Do grillowania nikogo zachęcać nie trzeba, ale do podzielenie się swoimi sprawdzonymi przepisami – już owszem. A większość z nas zna przecież wyjątkowe przepisy – na potrawy, marynaty, sałatki, przekąski, napoje… Wszystko to, co przyda się na stole w naszym ogrodzie.

Tajemnica niepowtarzalnego smaku potraw z grilla to nie tylko specyficzny aromat, ale przede wszystkim marynata. Przygotowujemy ją zazwyczaj na bazie tłuszczu (oliwy, oleju) z dodatkiem kwasu (soku z cytryny, octu) lub alkoholu (wino, piwo). Kwas powoduje, że mięso kruszeje, a tłuszcz zapewnia przyprawom łatwiejsze przenikanie do wnętrza potrawy. Ważny jest też czas marynowania – najlepiej, jeśli wybrany przez nas produkt spędzi w odpowiedniej zaprawie i w lodówce ok. 12 godzin, czyli np. całą noc. Na smak wpływają, oczywiście, również przyprawy, które zastosujemy. Można wybrać gotowe mieszanki albo nawet zamarynowane produkty, jednak mając do dyspozycji świeże mięso, dobrze nadać mu wyjątkowy, niepowtarzalny i sprawdzony przez nas smak dodatków, które lubimy. Miło też podzielić się tą wiedzą, jak również skorzystać z porad innych.

Dlatego zapraszamy do majowej edycji naszego konkursu na potrawy piknikowe i z grilla – zgłoszenia (przepis + zdjęcia) można przesłać na adres mailowy: kuchnia@farmer.pl lub tradycyjnie na adres redakcji: redakcja „Farmera”, al. Jana Pawła II 27, 00-867 Warszawa, z dopiskiem: Przepis „Farmera”.
Na przepisy czekamy do 14.05.2017 r. Zwycięski przepis ukaże się w czerwcowym wydaniu „Farmera”, a jego autor otrzyma nagrodę niespodziankę.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Ja 2017-05-03 10:27:37
    Ta, nie ma to jak wspomnienia (młodego?) alkoholika.
  • Mati 2017-04-29 09:53:35
    Niech żyje Polska Alocholicka.
  • prezes 2017-04-28 21:45:19
    Jestem taki twardy ze mnie piwo nie rusza! Musze wodke ciagnac wtedy jestem w swoim zywiole!
  • brykiecik 2017-04-28 21:10:46
    Przepis na udanego grilla ; Zaczynamy już dzień wcześniej przygotowania i zaopatrujemy się w piwo , czyścimy grilla popijając piwo jak to przy robocie , zapomnieliśmy kupić brykiet wracamy do sklepu po opał a przy okazji dokupujemy piwo , wieczorem wypijamy kolejne piwo za całodzienne przygotowania , no może dwa , ostatecznie trzy , no chyba że ........Z samego rana wiadomo klinujemy by nie popsuć dnia ale nie ma czym więc idziemy do sklepu po piwo . Po powrocie szybko nadrabiamy co mieliśmy zrobić rano , i już za chwilę zaczynamy majówkę ale co to nie zrobiliśmy sosu/marynaty do mięska więc moczy się w piwie , oczywiście straty w zapasach piwa niezwłocznie uzupełniamy nowymi zakupami jednocześnie konsumujemy co pozostało bo po pół skrzynki nie opłaca się iść ......
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.83.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!