PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Majowo-czerwcowe grillowanie z „Farmerem”

Majowo-czerwcowe grillowanie z „Farmerem” W maju rozpoczyna się polski sezon grillowy. Wskazują na to nie tylko aromatyczne, drzewne dymy unoszące się w powietrzu podczas ciepłych, niedzielnych i świątecznych majowych dni, lecz także rosnący w tym okresie popyt na wieprzowinę i wyroby wędliniarskie; Fot. Shutterstock

Autor: farmer.pl

Dodano: 28-04-2017 14:54

Tagi:

Maj, czerwiec, lato… To obok wzmożonej pracy, której i tak nigdy nie brak, dobry czas na chwilę wypoczynku, najlepiej pod gołym niebem i w dobrym towarzystwie. A jaka impreza połączy te dwie sprawy lepiej niż grill?



W maju rozpoczyna się polski sezon grillowy. Wskazują na to nie tylko aromatyczne, drzewne dymy unoszące się w powietrzu podczas ciepłych, niedzielnych i świątecznych majowych dni, lecz także rosnący w tym okresie popyt na wieprzowinę i wyroby wędliniarskie.
Do grillowania nikogo zachęcać nie trzeba, ale do podzielenie się swoimi sprawdzonymi przepisami – już owszem. A większość z nas zna przecież wyjątkowe przepisy – na potrawy, marynaty, sałatki, przekąski, napoje… Wszystko to, co przyda się na stole w naszym ogrodzie.

Tajemnica niepowtarzalnego smaku potraw z grilla to nie tylko specyficzny aromat, ale przede wszystkim marynata. Przygotowujemy ją zazwyczaj na bazie tłuszczu (oliwy, oleju) z dodatkiem kwasu (soku z cytryny, octu) lub alkoholu (wino, piwo). Kwas powoduje, że mięso kruszeje, a tłuszcz zapewnia przyprawom łatwiejsze przenikanie do wnętrza potrawy. Ważny jest też czas marynowania – najlepiej, jeśli wybrany przez nas produkt spędzi w odpowiedniej zaprawie i w lodówce ok. 12 godzin, czyli np. całą noc. Na smak wpływają, oczywiście, również przyprawy, które zastosujemy. Można wybrać gotowe mieszanki albo nawet zamarynowane produkty, jednak mając do dyspozycji świeże mięso, dobrze nadać mu wyjątkowy, niepowtarzalny i sprawdzony przez nas smak dodatków, które lubimy. Miło też podzielić się tą wiedzą, jak również skorzystać z porad innych.

Dlatego zapraszamy do majowej edycji naszego konkursu na potrawy piknikowe i z grilla – zgłoszenia (przepis + zdjęcia) można przesłać na adres mailowy: kuchnia@farmer.pl lub tradycyjnie na adres redakcji: redakcja „Farmera”, al. Jana Pawła II 27, 00-867 Warszawa, z dopiskiem: Przepis „Farmera”.
Na przepisy czekamy do 14.05.2017 r. Zwycięski przepis ukaże się w czerwcowym wydaniu „Farmera”, a jego autor otrzyma nagrodę niespodziankę.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Ja 2017-05-03 10:27:37
    Ta, nie ma to jak wspomnienia (młodego?) alkoholika.
  • Mati 2017-04-29 09:53:35
    Niech żyje Polska Alocholicka.
  • prezes 2017-04-28 21:45:19
    Jestem taki twardy ze mnie piwo nie rusza! Musze wodke ciagnac wtedy jestem w swoim zywiole!
  • brykiecik 2017-04-28 21:10:46
    Przepis na udanego grilla ; Zaczynamy już dzień wcześniej przygotowania i zaopatrujemy się w piwo , czyścimy grilla popijając piwo jak to przy robocie , zapomnieliśmy kupić brykiet wracamy do sklepu po opał a przy okazji dokupujemy piwo , wieczorem wypijamy kolejne piwo za całodzienne przygotowania , no może dwa , ostatecznie trzy , no chyba że ........Z samego rana wiadomo klinujemy by nie popsuć dnia ale nie ma czym więc idziemy do sklepu po piwo . Po powrocie szybko nadrabiamy co mieliśmy zrobić rano , i już za chwilę zaczynamy majówkę ale co to nie zrobiliśmy sosu/marynaty do mięska więc moczy się w piwie , oczywiście straty w zapasach piwa niezwłocznie uzupełniamy nowymi zakupami jednocześnie konsumujemy co pozostało bo po pół skrzynki nie opłaca się iść ......
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!